Thursday, January 24, 2019

Kloakkens forbannelser

Disse voldsomme, sentraliserte gjennomstrøms-systemene tar fra kulturbærerne all stolthet, verdighet og identitet. Totenpark-prosjektet fokuserer kun på komfort, som er kjernebudskapet i den suburbane ideologien, og ikke på menneskets trivsel. For fremskritt, det er menneskets trivsel det, slo vår kjære Knut Hamsun fast.

Ingen har noen som helst rett til å bo i hver sin McMansion i kulturlandskapet på Toten, for å konsumere dette, uten å være del av det. Toten har blitt McMansion Hell. Dette som var det absolutt, uten sammenligning, mest unike rurale området i Europa. Ikke engang Toscana og Transylvania nådde opp mot det gamle Toten.

De som ikke er kulturbærere av kulturlandskapet, skal leve urbant, i middelalderske, urbane landsbyer!

-Wikimedia.

Stakkars Mjøsa og Sundvika naturreservat! Tok dette fotografiet av Skreia renseanlegg på lørdag, som brant ned til grunnen rett før jul. Ja, de siste årene har kommunen gravd noe voldsomt for å eliminere alle de lokale renseanleggene, med det resultat at all møkka nå går rett i Mjøsa :-( Trolig tar det minst ett år før nytt renseanlegg er på plass.

- Bæsj kan bidra til antibiotikaresistens i naturen

Legg også merke til den fryktelige fyllinga kommunen har lagt ut i naturreservatet. Så utrolig stygt, ifht. så fint det er på andre sida av Lenaelva, med et skikkelig deltalandskap med piletrær. I tillegg var det forrige renseanlegget definitivt ikke noen skjønnhet, og det nye blir neppe heller noen berikelse i kulturlandskapet. Når jeg fotograferer oppe fra Balke kirke, legger dette renseanlegget store begrensninger, da man må komponere slik at dette blir skjult bak trær o.l. Her har jeg lagt det bak ei stor furu.

Renseanlegget ligger gjemt bak furukrona til høyre i bildet.

-Wikimedia.

Håper i det minste de klarer å eliminere alle tarmbakterier i Mjøsa med det nye renseanlegget, slik at det stakkars våtmarkslivet her i naturreservatet og i Mjøsa kan få mulighet til å innhente seg etter dette voldsomme kloakksjokket.

På samme vis som renseanlegget ødelegger estetikken ved deltaområdet til Lenaelva, ruinerer pumpehuset ved Grythengen estetikken til tunet.

Fordi jeg ønsket å berge tunet og engene, ble jeg lagt for hat, fordi jeg mener et gammelt gårdstun har en større kulturell verdi en en McMansion, løsrevet fra enhver historisk og landskapsmessig kontekst.

Som kulturbærer kan man kun utføre sin gjerning gjennom stolthet, verdighet og identitet, hvilket kun er mulig gjennom kretsløpsbaserte, lokale, småskala teknologiske løsninger.

Med andre ord PERMAKULTUR!!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...