Skip to main content

Mjøsvandring ved Balkeåsen

Endelig fikk jeg gått turen nedom Balkeåsen ved Mjøsa👍

Det ble ikke store morgenrøden, kun et lite rødskjær som forsvant altfor raskt. På kvelden var det imidlertid helt fantastisk. Dette ble et godt bilde, dessverre glemte jeg å skru av sensorstabiliseringen (IBIS), slik at det ble bitte litt uskarpt på 200% forstørrelse. Uansett, dette er en fin plass for slørete morgenbilder, selv om det ikke helt kan sammenlignes med de fantastiske rullesteinene ved Vålerkysten, som Jørn Bøhmer Olsen er så kjent for.

-Wikimedia.


Du verden så mange gode råd! Må nok få hentet det blytunge men superstødige Bøverbru-stativet som er til service, få meg et 10-stop ND-filter, fjernutløser og ei 20 mm prime. Kommer ikke snart noe fra Tamron eller Sony, får det bli en Tokina Firin 20 mm f2.0. Den har ikke værtetting, ikke særlig sterk mot gjenskinn/spøkelser og har middelmådig autofikus, men er sylskarp og har en kraftig manuell zoom-ring, pluss at den er liten.

Etter den lille morgenrøden ble det raskt grått. På dette bildet har jeg klart å sette blenderen på f5.6, så det ble litt vel uskarpt i forgrunnen.

-Wikimedia.

Oi,oi,oi, dette bildet smeltet mitt mjøshjerte fullstendig💓 Beit meg ikke merke i det før under andre gjennomgang, men føler at det er Urmjøsa som her trer fram. Hadde jeg hatt en foto-printer og kunnet kunsten å printe, ville jeg printet det ut med det samme og hengt det over sofaen i kammerset. Bildet er tatt på 2000 iso, men dette legger liksom bare karakter til fotografiet. I tillegg er det knivskarpt hele vegen.

-Wikimedia.

Du store min tid, et fantastisk fotografi tatt på stativ, på iso 50😍 Heller ikke dette bildet oppdaget jeg før under andre gjennomgang. Du verden for noen linjer! Og hvilken tonalitet!

-Wikimedia.

Mot Stangelandet.

-Wikimedia.

Her er nesten like mye gråstein som i Øverskreien:-)

-Wikimedia.

Naturlige grånyanser.

-Wikimedia.

Plutselig brøt det gjennom noen solstråler.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

Generelt er jeg ikke så begeistret for abstrakt kunst, men må si at Innlandets dronning er en mester med tåkemalepenslene sine;-)

-Wikimedia.

-Wikimedia.

Endelig et sylskarpt bilde tatt håndholdt på Auto ISO Shutter Speed Standard. Ja, jeg er nok helt standard jeg, og ikke som Mark Gailer, som skyter knallskarpt håndholdt på Auto ISO Shutter Speed Slower. Men alle kan ikke være best😕

-Wikimedia.

Hovinsholmen utenfor Helgøya, lenge siden jeg har vært der nå, men husker det var noen fine gravhauger og mektige furuer der. Får prøve å få tatt turen igjen.

Fotografiet ble ikke helt skarpt, men her brukte jeg det stødige Bøverbru-stativet mitt, og er sikker om at IBIS var slått av, så kan ikke forstå annet enn at det må være atmosfærisk turbulens som har slått inn. Skal se om jeg får skarpet det opp i morgen, kanskje med litt dehaze over holmen? Uansett må man opp på 200% forstørrelse for at det skal bli plagsomt.

-Wikimedia.

Endelig framme ved Sundvika fuglereservat ved Lenaelvas utløp, hvor jeg nyter en velfortjent kaffekopp til utsynet av Helgøya og Hovinsholmen. Det var en fin vandring, kunne gå helt i fred uten å treffe et eneste menneske, kun noen fossekall som fløy fram og tilbake holdt meg med selskap. Bedre kan man ikke ha det!

-Wikimedia.

Comments

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…

Hårdåg i engen I

Følg "Hårdåg i engen II"!Det kommer en tid da historien skal skrives. Våre etterkommere er interessert. - John-Arvid Volden, Utflyttet frøyværing
Selv fotograferer og deler jeg først og fremst for våre etterkommere, slik at de kan ha en historie å skrive, hvis de er interessert. Volden tror de vil være det. I likhet med Volden vil vi snart også være utflyttet, da skjebnen ville det slik at vi skulle være her en tid. Men kommer en vakker sommerkveld, som i går kveld, har man straks denne forskrekkelige gaulingen og kaklingen utover de grønne enger langt inn i sommernatta. Ikke alle forstår at himmelengene er like hellige som en hvilken som helst katedral, dessverre. For her ble husmannstroen født!