Å legge plastsperre i veggen er en håpløs konstruksjon, bl.a. hindrer denne den naturlige fuktvandringen, som medvirker til å drive giftstoffer som formaldehyd ut av huset. Den er også utsatt for perforeringer under byggeprosessen og senere ved opphenging av bilder, hyller, lamper, ved nye rør og ledningsgjennomføringer, etc. Varigheten er neppe mer enn 50 år, og for limet til bygningsteipen enda lavere (Limet vil ha begrenset levetid og sjiktene er vanligvis utilgjengelige for vedlikehold, (Adalbert, 1998; Bøhlerengen, 2002).
Ventilasjonssystemer må vedlikeholdes og den dagen produsenten går konkurs får man ikke lenger filtre, reservedeler og service. Man blir ekspertavhengig! Naturlig ventilasjon spiller på lag med naturen og er 100 prosent driftssikkert, fordi det beste systemet er det som ikke inneholder deler som trenger vedlikehold eller utskiftinger.
Stillegående ventilasjonsanlegg har ofte forskjøvet deler av lyden til infralydområdet. Trykkbølgene vil allikevel absorberes av kroppen, særlig ved større anlegg i kontorbygg, skoler, etc. kan dette medføre hodepine og muskelspenninger. Støy i det hørbare spekteret er selvsagt ikke noe bedre. (I forbindelse med utslipp av avtrekksluften (avkastluft) må krav i byggeforskrifter følges. (§ 8-52, må bl. a. ikke være til sjenanse for naboer.))
Støv, fukt og bakterievekst i luftrørene er ille nok for innemiljøet. Men kanskje enda verre er den nær totale utslettelsen av de helsefremmende (negativt ladede) luftionene, ikke uten grunn omtalt som "luftens honning".
Det er et faktum at ionekonsentrasjonen (av de gode, negativt ladede ionene) svekkes med 20 prosent for hver andre meter man pumper luft gjennom ventilasjonskanaler (innluft i balanserte ventilasjonsanlegg), samtidig som mengden uheldige positivt ladede ioner øker. Les mer om de lette luftionenes betydning for et godt innemiljø i denne rapporten.
Husk at ventiler ikke bør plasseres lenger ned enn høyest 20 cm under himling, slik at man får en klebende kaldluftstrøm som spres etter taket før den faller ned. Romhøyde på 270 cm er en fordel, fordi da vil den kalde lufta bedre blande seg med den varme innen den når oppholdssonen (Lufthastigheter over 0,5 m/sek. kan oppleves som trekk).
Tenk også på hvor du plasserer ventilene i forhold til dominerende vindretninger. Sitter ventilen på motsatt vegg av dominerende vindretning kan det dannes undertrykk mot huset, slik at ventilen kun trekker lufta ut når det blåser. Monteres den mot dominerende vindretning kan ventileringen bli meget ujevn.
Ventiler bør helle svakt utover, slik at evt. kondensvann kan renne ut.
Dypest sett er kunstig ventilasjon og diffusjonstette konstruksjoner et angrep må menneskets biofili eller naturkjærlighet, fordi mennesker trives best når de er omgitt av naturmaterialer og prosesser som spiller på lag med naturen.
Les mer om ventilasjon:
- Høringsuttalelse fra Gaia Arkitekter vedr. påtvungen balansert ventlasjon. Kunstig ventilasjon skaper flere problemer enn det løser, se også det ellevende bygningsbiologiske prinsipp.
- Et godt lite hefte om naturlig ventilasjon fra Ecobygg - special
- Bygningsintegrert ventilasjon
- The coupled effect of hygroscopic materials and ventilation regime ...
- GENERELL VEILEDNING FDV FRISKLUFTVENTILER
- Flexit friskluftsventiler
- Sentralavtrekk (Flexit)
- Hva er et passivhus og hvorfor trenger vi det? (for å få den motsatte sidens syn på saken)
- Den "pustende" veggen
- Isolasjonsmaterialer av trevirke
- Sunne isolasjonsmaterialer, et svensk hefte
- Oversikt over isolasjonsmaterialer
- Moisture Buffering of Building Materials (pdf)
- Humidity buffering of building interiors by absorbent materials
- Moisture buffering capacity of highly absorbing materials
- Moisture Buffering Effects on Indoor Air Quality—Experimental and Simulation Results
- Energy and Comfort Performance of Solid Wood Buildings
- Sorption behaviour of Lime-Hemp Concrete and its relation to ...
- The importance of moisture buffering for indoor climate and energy ...
Planter for innemiljøet:
Kronikk i Nationen:
Andre relevante artikler og hjemmesider:
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.