Skip to main content

The Urban Food Revolution

Book: The Urban Food Revolution. Peter Ladner. New Society Publishers, 2011.

Our reliance on industrial agriculture has resulted in a food supply riddled with hidden environmental, economic and health care costs and beset by rising food prices. With only a handful of corporations responsible for the lion’s share of the food on our supermarket shelves, we are incredibly vulnerable to supply chain disruption.

The Urban Food Revolution provides a recipe for community food security based on leading innovations across North America. The author draws on his political and business experience to show that we have all the necessary ingredients to ensure that local, fresh sustainable food is affordable and widely available.

He describes how cities are bringing food production home by:
  • Growing community through neighborhood gardening, cooking and composting programs
  • Rebuilding local food processing, storage and distribution systems
  • Investing in farmers markets and community supported agriculture
  • Reducing obesity through local fresh food initiatives in schools, colleges and universities
  • Ending inner-city food deserts
Producing food locally makes people healthier, alleviates poverty, creates jobs, and makes cities safer and more beautiful. The Urban Food Revolution is an essential resource for anyone who has lost confidence in the global industrial food system and wants practical advice on how to join the local food revolution.” (www.newsociety.com/Books/U/The-Urban-Food-Revolution)

Related:

Comments

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Venter metankatastrofen oss?

I dag inneholder atmosfæren 5 gigatonn metan. Et estimat anslår at rundt 50 gigatonn metan kan være i ferd med å frigis i Arktis, dvs. en tidobling. Flere tusen gigatonn ligger lagret i den arktiske permafrosten, i den Øst-Sibirske arktiske havhylla alene ligger det 500 - 5000 gigatonn metan.

Metan er ved frigjøring mer enn 150 ganger sterkere som klimagass enn CO2, etter 20 år 86 ganger sterkere i gjennomsnitt, og etter 100 år 23 ganger sterkere. Dette fordi den blir til H2O og CO2.

Mennesket er et produkt av ilden, dette ser nå ut til å bli vår bane. Imens er det søndagsåpne butikker som debatteres, selvsagt en uting og et pådriv for konsumerismen, men allikevel et bevis på menneskets korte tidshorisont.

"Geoengineering" kan ikke hjelpe oss, det er langt mer fornuftig å lagre karbon i jordsmonnet. Det er 5-6 ganger mer karbon i jorda enn i atmosfæren og vegetasjonen sammenlagt. Her kan biokull (terra preta) spille en viktig rolle.

Biokull kan bli i jorda i flere hundre tu…

Den djupe grenda

Underleg er det å vera i fedregrenda, og frykte at den djupe grenda bakom skal ta det siste andedraget. Då har vi berre att den grunne grenda, som er ein illusjon frå Amerika.
I den grunne grenda har plassmålaren vorte ein kulissemålar, for kulisseplassar, lik fototapet med sponplatar bakom.
I den djupe grenda syng ein songane åt fedrane sine. Ein vyrder og aktar dei gamle plassane, lik levande historiemåleri i landskapet. Måla med kraftfulle penslar, av autonomi, krinslaup og retrovasjon.
I den grunne grenda har dei gamle plassane vorte villaparkar. Ein dyrkar ikkje permakultur, men får alle behov dekte utanifrå, gjennom røyr, kablar, bilar og pumpehus.
I den djupe grenda rår stilla, og elden bakom, frå dei som gjekk føre, brenn sterk og klår. Viss denne elden sloknar, rår berre den grunne grenda, og då kjem kulden snikande.