Saturday, February 10, 2024

Noen minner fra Nedre Nygardsætra i Øverskreien på Toten

Nedre Nygardsætra, trolig sommeren 1944.

Fotograf: Harald Holmstad

Det har vært delt noen innlegg fra lokalhistorie-wikien i det siste, så da deler jeg fra Nygardsætra, far klarte å identifisere en del av personene, selv om bildet er uklart. Fotografiet er tatt av Harald Holmstad i Nedre Nygardsætra, som Bjarne Holmstad kjøpte av sin far Even Helmer den 23/3-1940. De bodde her fast til 1944, hvoretter de bodde fire år i Nordre Gardlaus i Kolbu som forpaktere, hvoretter de flyttet tilbake til Grythengen i 1948, da det ble ledig der da Johannes Opsahl flyttet derfra til Øggarn i Lensbygda. Bjarne dreiv vel da både Grythengen og Nedre Nygardsætra i noen år, før han solgte Nygardsætra omkring 1950 og heller begynte som snekker hos sin svigerfar Johannes Lindstad i Kloppen om vintrene, og gardbruker i Grythengen om somrene. Barna gikk da på skole på Hoffsvangen i vinterhalvåret, og på Stange skole i sommerhalvåret. Det var en lang tømmerlåve etter vegen i Nedre Nygardsætra på denne tiden. Jeg vil tro bildet er tatt sommeren 1944.

Fra venstre ser vi Bjarne Holmstad, han står ved siden av Hedvig Nordengen, som på denne tiden het Hedvig Hagen, datter av Tolga og Einar Hagen. Tolga Hagen var søster til Even Helmer og født i Grythengen, Hedvig er da Bjarnes søskenbarn. På denne tiden var hun husholderske i Grythengen.

I døra står Nelly Holmstad født Lindstad.

Deretter er det ei dame og en mann etter veggen, som far ikke klarte å ta. En mulighet er at dette er Marthe Evenrud Holmstad og Markus Holmstad? Men tredje person etter veggen, nærmest vinduet, var far helt sikker på at er Leif Kihle, som bodde i Øvre Nygardsætra. Dette så han både på profilen og ørene.

Foran vinduet helt til høyre ser vi Gunnar Opsahl, som løfter Jon Helmer Holmstad, den lille gutten som spreller i armene hans. Gunnar Opsahl hadde Bjarne som favoritt-onkel, og var mye sammen med ham som barn.

Jon Helmer har nå falt igjen, sist gang falt han fra stigen og mistet et øye, nå falt han på isen (1. feb. 2024) da han skulle ned i låven for å hente strøsand, og brøt hofta. Han ligger nå på Ahus med nyoperert hofte (4. feb. 2024).

De tre jentene i midten visste ikke far hvem var, men det er mulig de er døtre av Leif Kihle?

Den lyse hunden i forgrunnen er hunden Guri. Den ser ut til å leke med en annen hund, men denne hunden husket ikke far.

Bjarne fikk med dølagampen Rauen av Even Helmer, da han kjøpte Nedre Nygardsætra. Denne ble syk og døde under tømmerkjøring i Bjørnåsstua sør på Totenåsen vinteren 1940/41. Far fortalte at han da kjørte denne hesten hjem på slede. Rauen ble erstattet av hoppa Blissa, som de hadde med seg både til Nordre Gardlaus, og siden tilbake i Grythengen.

Ah, det glemte jeg, far fortalte også at det en gang gikk ei ku for dem gjennom Nygardsæterbrua, uten at han husket hvordan det gikk med denne kua?

De kjørte da med hest mellom Nedre Nygardsætra og Grythengen over Nygardsæterbrua, dette var ingen bilveg, men det gikk greit med hest. Nygardsæterdammen var en stor og dyp dam på denne tiden, kun badedammen nedenfor demningen til Olterud sag, kunne måle seg med denne.

Han fortalte også at folk brukte å hente blåleire etter denne vegen over Nygardsæterbrua, men jeg tror ikke han visste noe særlig om hvordan kvaliteten på denne leira var? Han hentet selv leire herfra som barn, som han vel laget forskjellige ting av.

Far fortalte at han ble født i Grythengen, selv om de bodde i Nedre Nygardsætra i 1942. Så Nelly Holmstad kom vel da ned hit, da det var klart at hun skulle føde, jeg vil tro fordi det var mer hjelp å få her. Både fra husholderske Hedvig Nordengen, samt fra nabogården Solhaug.

***

Vi har vært hos Jon Helmer Holmstad på Grue gård i Hurdal en tur nå (10/2-24), han er nyoperert men ved godt mot. Fikk tømt aske i ovnen hans, det ble nesten tre fulle skuffer, så det var bra å få gjort.

Spurte ham litt, og han sa at det var helt sikkert at dette bildet er fra Nordre Nygardsætra, eller Nedre Nygardsætra, som de sa.

Som skrevet tidligere fikk tvilen om dette meg til å studere de gamle bildene derfra nøyere, hvor jeg da ser at mellom 1943-44 har Bjarne Holmstad malt huset (tidligere var det umalt med grånet panel), laget ny steintrapp, tidligere var det ei enkel tretrapp, samt kuttet ned en syrin ved høyre hjørne. Den flotte steintrappa ser jeg er fjernet i fotografiet av Nedre Nygardsætra fra 1977.

Har tenkt litt på i hvilken anledning fotografiet er tatt, hvor jeg har kommet til at det mest sannsynlige er at dette er en avskjedsfest for venner og familie, før de flytter til Nordre Gardlaus i Kolbu i 1944.

Jeg har også tenkt litt på hvem som bodde i Nedre Nygardsætra mens de var i Kolbu, hvor jeg tror dette må ha vært Hedvig Nordengen. Vi ser Bjarne og Hedvig i ivrig samtale til venstre i fotografiet, hvor jeg tror de diskuterer hva Hedvig må ordne med, mens de er borte, samt at Bjarne gir henne noen gode råd om det ene og det andre.

Dette kan stemme godt med at Even Helmer Holmstad døde i 1943, etter en tids sykdom, hvor Hedvig har bodd i Grythengen som avlastning. Men nå var det ikke bruk for henne der mer, hvor det passer bedre at hun er husholderske i Nedre Nygardsætra, mens Bjarne med familie er forpaktere på Nordre Gardlaus.

Nygardsætra – lokalhistoriewiki.no

(1) Gamle bilder, eller noe vi husker, fra Øverskreien. | Det har vært delt noen innlegg fra lokalhistorie-wikien i det siste, så da deler jeg fra Nygardsætra, far klarte å identifisere en del av personen... | Facebook

Flere minner fra Nedre Nygardsætra:

PermaLiv.MyPortfolio.com: Magical Photography VIII

"Jeg ser noen tviler på at dette er Nedre Nygardsætra, og det er jo forsåvidt riktig, da jeg ser i Norske gardsbruk fra 1957 at det heter Nordre Nygardsætra. Dessverre var det ikke noe bilde av Nordre Nygardsætra i denne utgaven, det står kun at det er lagt innunder Søndre Nygardsætra. Men Søndre Nygardsætra har i alle fall et helt annerledes våningshus i 1957, så der kan det ikke være. Dessverre har jeg ikke noen andre bilder av hele huset, og dette er hentet fra ei som heter Hellbjørg Skullerud, så fint hvis hun kunne komme med flere opplysninger. Men fra de detalj-fotografiene jeg har her, ser det ut til at Bjarne Holmstad har byttet trapp, malt huset og hogget en syrin ved høyre hjørne, mellom 1940-1944. Syrinen hogg han sikkert for å gjøre det enklere å male. På de første bildene er huset umalt med grånet panel, så det er nok nokså nymalt her. Oppfordrer Hellbjørg Skullerud til å komme med mer informasjon, kjenner noen henne, vennligst ta kontakt med henne! Opplysningene om bildet ligger her: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Fil:Nygards%C3%A6tra.jpg" - PermaLiv


"Slik husker jeg huset på Nordre Nygårdsætra. Dette er fra 1977, men var også slik i 1967. Når det ble slik vet jeg ikke." - Ann-Kristin Kihle

Her var det et bilde av det huset som står i Nordre/Nedre Nygardsætra i dag. Noen mener dette ikke kan være samme hus som i første bilde, men jeg mener det er det. Bl.a. ser man at inngangsdøra er plassert likt mellom de to laftekassene, vinduet er plassert midt på veggen for begge bildene, samt at man også i dette bildet ser den nederste delen av det samme vinduet i 2. etasje, som på første bilde, hvor det øvre vinduet også har lik omramming i begge fotografiene.

Småbruket nede ved elva heter Nedrud, om dette kan ha vært en del av Nygardsætra i sin tid, vet jeg ikke? Skulle gjerne visst hva den lille elva nedenfor Nedrud heter?

Hellbjørg Skullerud var dessverre død, hun kunne sikkert fortalt mye. Hun viste seg å være mora til Åse Skullerud, som drifter fb-sida for Øverskreien i gamle dager.

Far forteller at Hellbjørg Skullerud faktisk var eldste dattera til Harald Holmstad!


Hos Ann-Kristin Kihle fant jeg også denne faksimilen av Pål Gihle, om historien til Nordre og Søndre Nygardsætra:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...