Skip to main content

Den redselsfulle drømmen om en lommelandsby på Skreia

Kommentar til artikkelen "Skreia er tapt i mitt hjerte".
Her er et supert sitat:

"What are mental models? They are deeply ingrained generalizations that influence how we understand the world and how we take action. The problem with mental models arises when we are unaware of them — so they remain unexamined, yet govern our behavior."

http://permaculturenews.org/2014/02/18/pattern-language-women-permaculture/

Det suburbane er en av disse inngrodde modellene som de færreste er seg bevisst, men som styrer våre handlinger. De kalles også MEMER:

http://jom-emit.cfpm.org/2002/vol6/salingaros_na&mikiten_tm.html

Å få utfordret sine mentale modeller eller "memer" kan være smertefullt, og fører gjerne til såkalt kognitiv dissonans:

http://permaculturenews.org/2011/02/09/cognitive-dissonance-and-non-adaptive-architecture-seven-tactics-for-denying-the-truth/

Fra artikkelen:

"Sannheten er hva den kontrollerende gruppen bestemmer seg for at det skal være."

Dessverre har et samstemt kommunestyre og kommuneadministrasjonen på Østre Toten bestemt seg for at den høyeste sannhet er de suburbane modeller anno 1974.

Allikevel, området på Hveemsåsen over Fossenfeltet er unikt. Å ødelegge dette med suburbane modeller etter at Ross Chapin har vist oss en så utrolig mye bedre veg til "det gode liv", er utilgivelig!

http://www.kulturverk.com/2015/10/27/design-nokler-for-lommenabolaget/

http://www.kulturverk.com/2015/07/22/lommedemokratiet/
Dette er som en rød klut for totninger, tenk at noen våger å forestille seg noe så "redselsfullt"!

Comments

Popular posts from this blog

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …