Saturday, July 23, 2016

FEM GODA SVENSKA EXEMPEL PÅ ANPASSAD NYPRODUKTION I TRÄ

Av Edvard Erik Persson.

Hur många svenskar vet idag att Sverige fram till 1960-talet var överfullt med vackra varierade träbyggnader? Ja stadskärnorna i varenda svensk stad norr om Skåne var proppfyllda med träbyggnader i varierade storlekar. Åk till Eksjö, Karlshamn, Hjo eller Nora för att få en bild av hur nästan hela Sverige såg ut en gång i tiden. Den svenska trästaden är idag till största delen blott ett minne.

Nästan varenda svensk stadskärna hade omfattande träkvarter, men under rivningshysterin strök nästan alla träkvarter med. I Göteborg revs i princip alla s.k. landshövdingehus förutom några enstaka i Hagakvarteren. Stadskärnorna i trästäder som Skellefteå, Linköping, Norrköping, Karlskrona, Växjö, Luleå, Umeå, Jönköping, Västerås, Gävle och så vidare nära på förintades. I några svenska städer kan du fortfarande besöka mindre träkvarter som har överlevt, men detta är bara en spillra av vad som en gång fanns.

Här följer fem exempel där gamla träkvarter nyligen har fått ny träbebyggelse.

1. Nyproduktion efter en omfattande brand i centrala Alingsås visar en byggnad som passar in bland sina grannar. Arkitektfirma "Dahrén Arkitekter".
2. Nyproduktion efter en omfattande brand i centrala Jönköping ledde till nya byggnader som passar in bland sina grannar.
3. Nyproduktion efter rivningsvågen i Varberg. Arkitekten ville inspireras av det gamla försvunna Varberg.
4. Nyproducerat korsvirkeshus i skånska Kävlinge. Korsvirkeshusen är Skånes motsvarighet till de svenska trähusen, men även dessa skövlades under rivningsvågen. Kävlinge går mot strömmen och bygger nytt som passar in i bland andra historiska grannar.
5. Till sist visar vi en bild på det vackra nybyggda hotellet "Åtellet" i trästaden Norrtälje.

Visst detta är kanske inte arkitektur för våra storstäder, men det går också att bygga högt i trä. I Göteborg finns det t.ex. nybyggda s.k. landshövdingehus i trä vilka ofta är i 4-5 våningar. Budskapet i denna tråd är att vi inte ska glömma bort vilka byggnader som tidigare dominerade Sveriges städer. Nyproduktion i gammal svensk tradition kan ibland vara befogad.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...