![]() |
Olterudelva der elva renner ned i Hemningsdalen. Det var rett etter at jeg tok dette fotografiet, at jeg falt gjennom isen med vann til livet, da jeg gikk på beina i skiløypa. Heldigvis havnet kameraet bare i snøen. Allikevel var denne ulykken en lykke, da jeg kom til å tenke på at jeg ikke har gått etappen etter Olterudelva mellom Hemningsdalen og Tjuvåstjernet. Så dette må jeg få gjort til sommeren, slik at jeg har fulgt elva vår hele strekket mellom Olterud og Tjuvåstjernet! Det ville vært fryktelig harmelig hvis jeg først hadde kommet på dette etter at vi er etablert i Frankrike, fordi da blir det jo ikke bare å sette seg i bilen og ta en liten åstur. Jeg traff også på igjen dama i innersvingen, som presset meg langt ut i grøfta på veg ned igjen fra Oksbakken, men heldigvis var det så fint grøftet at grøfta var nesten finere å kjøre på enn selve vegen. Dette var ei gammel dame på truger. Så takk til de som har grøftet så fint, hadde jeg truffet den bitte lille, blå bilen hennes med subberu'n, er det ikke sikkert det ville blitt flere trugeturer på henne. Uansett får vi tro de ikke har vindkraft i Himmelen! Men dette trenger de vel ikke, fordi der har de vel fremdeles Evangeliets kraft, tenker jeg👌 Olterudelva River running through the Hemningsdalen Valley of the Totenåsen Hills, Norway, in winter. Stock-bilde | Adobe Stock |
Da har jeg sett ferdig del to av tre av turen til Bella and Steve, hvor de har syklet Raid Pyrénéen langsetter Pyreneene. De skriver på sin hjemmeside at de deler sin tid mellom Australia og Frankrike, så da kan vel vi også dele vår tid mellom Norge og Frankrike, så får vi se om vi får Skjolden eller Sarlat-la-Canéda som base?
Jeg har bestilt alle camping-plassene fra plasser jeg fant på Google Maps, men ser ut til at det bare er de private, dyrere plassene, man finner der. Bella og Steve anbefaler kommunale camping-plasser, disse koster kun 10-15 Euro, hvor nesten hver kommune har sin egen kommunale camping-plass. Men bestilt er bestilt, og jeg har allerede forskuddsbetalt 20% av summen, så vi får bare følge opplegget.
Videre har jeg hatt litt kvaler om det var rett å bare ta fire dager i Sarlat-la-Canéda, men begynner nå å finne roen for at vi også bør besøke foten av Pyreneene og Biscayabukta, for å se med egne øyne at dette området ikke er dominert av vindkraft.
Jeg tenker også å gjøre hele Europas ryggrad fra Pyreneene til Rila-fjellene, til min fotografiske akse, så kan være greit å komme i gang med den vestre delen. Dessuten kan det være spennende å besøke Navarra, da dette var en fri-base for protestantiske opprørere, som hadde flyktet for katolikkene, med Henrik av Navarra i front.
For Biscayabukta er det greit å sjekke ut om havlufta her kan ha noen effekt på faringytten min, selv om det kun blir tre netter. Jeg tenker også å erstatte fransk vindkraft med israelsk bølgekraft i Biscayabukta på sikt, så fint å få et overblikk.
Ellers traff jeg faktisk på Andis i går, da vi var ute og gikk søndagstur. Han hadde flyttet til Smitborg, hvor han fortalte at han også hatet vindkraft. Gjertrudkampen vindkraftverk kan da komme rett i syningom når man går fra Bilitt mot Smitborg, hvor Andis, som kjører mye på Hedemarken, mente han hadde observert at Stange allmenning allerede var i ferd med å gjøre klart for vindkraftverket over Gjertrudkampen, med hogst og nye veger. Dette selv om vindkraftverket enda ikke har fått godkjennelse!
Hva som slår meg fra sykkelturen over Pyreneene, er at den ene landsbyen er flottere enn den andre. I Norge gruer man seg for å komme til et nytt sted, fordi alt er så stygt, mens i Frankrike kan man se fram til neste by og landsby💘
Skjolden har heller ikke en vakker arkitektur, men alle big-box'ene har havnet på Gaupne, hvor de kun har et lite kommunesenter og en bitte liten nærbutikk, som kan være Norges dyreste. Også i Skjolden er bebyggelsen preget av eneboliger, men de er så få at de ikke dominerer over naturen.
Vi er en nasjon full av eneboliger, og dette er Grythengen også, ei eldgammel kværneng ved stenelven Grýta, full av eneboliger panket hensynsløst ned i kulturarven vår. Hvor jubelenga til Even Helmer er omgjort til et teknisk skap for alle disse subeksurbanittene, som enten koper på oss eller på Netflix, slik at vi orker ikke å gå ut i enga vår lenger, kan få leve her i en ekstrem, anti-pietistisk komfort.
Hvor med dette hele den nord-vestlige Europeiske sivilisasjon har gått tapt, slik at vi da istedenfor søker oss mot den sør-vestlige Europeiske sivilisasjon, da det ser ut til å ha gått bedre med denne.
Allikevel kan det bli Skjolden, hvis vi oppdager et vindkraftverk nedenfor utsiktspunktet ved Domme. Uansett forutsetter dette en full stans i vindkraften i Norge😡
Del en fra samme tur, det er virkelig helt fantastisk i Pyreneene, hvor dette ikke står noe tilbake for Norge. I tillegg har de da alle disse pittoreske landsbyene innemellom fjellene, slik at man kan glede seg til hvert nytt sted man kommer til.
Det eneste de mangler er fjordene og nordlyset, men vi får ta oss noen turer til Skjolden og Senja, fram til vindkraften blir for dominerende i landet vårt. Tross alt blir dette bare småturer mot å veksle mellom Australia og Frankrike, slik som dette ekteparet😌
Og jeg skal heller ikke ha med meg sykkel, kun et ettmannstelt og min a7III med min Sigma 50 mm f2.0. Hvis det da ikke blir Sony medium-format med kurvet sensor? Det spekuleres igjen på om Sony kan lansere dette🙏
Nå hevder noen at man ikke kan ha zoom-linser med en kurvet sensor, men dette nevnes ikke her, så dette blir veldig spennende å følge med på!
Del tre fra samme tur, som jeg enda ikke har sett, men her skal turen gå gjennom det aller villeste landskapet i Pyreneene!
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.