Friday, December 28, 2018

Meierigården på Lena kunne vært reddet

ALLA BYGGNADER GÅR ATT "LAGA" OAVSETT SKICK
Vad gör man om en av invånarna omtyckt byggnad är så pass skadad att renovering är omöjlig? I den tjeckiska (f.d. polska) byn Ropica var den vackra gamla byggnaden så pass skadad att den till slut trillade ihop år 2009. Två år senare tog en ny ägare över och rekonstruerade den från grunden.

I SVERIGE ÄR SAMMA SAK OMÖJLIG
Otaliga är de exempel i Sverige där man valt att riva byggnader i betydligt bättre skick. Det räcker med lite sliten färg på fönsterkarmen så påstår man att det är sättningar och river byggnaden för att ersätta den med en ful låda i miljöförstörande material.

Når jeg ser dette her blir jeg så ufattelig trist over tapet av Meierigården på Lena. Kjører man nedover Lensbygda nå skriker disse nye anti-gravitasjons-blokkene mot en, de ligger som visuelle sår og angstskrik midt i kommunesenteret, midt i det vakre kulturlandskapet på Toten.

Det er klart at når vi en gang tar tilbake makta fra dekonstruktivistene, da skal disse angstskrikene rives, og Meierigården skal rekonstrueres. Kun slik kan vi gjøre godt igjen denne ufattelige forbrytelsen.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...