Thursday, December 20, 2018

Kværnum bevares for kværnene

I all verden, hva finner jeg i innboksen min i dag, idealister fra bondestanden har slått kloa i Kværnumstomta ved Kværnumsstrykene på Skreia! Hvordan er dette mulig? Hvordan kunne de ta innersvingen på eiendomsutviklerne, som har siklet etter denne kremtomta, for å bygge den ned med lave funkisblokker etter Lenaelva. Året 2018 har vært en kaskade i narsopatiske seire, hvor det toppet seg med nedhøvlingen av Hovdetoppen i Gjøvik, men så kommer en slik utrolig seier på tampen av året. Må bare ta med Prøysens visdomsord fra "Så seile vi på Mjøsa", som Achsel Ford minnet om her nylig.

Om lykka skulle vende
og det som da vil skje,

det vil vi itte veta,
det har vi ittno' med

Og kælven bak i hagan
veit ittno'n ting om frikassé

Målet til disse idealistene, som er knyttet opp mot prosjektet Mat fra Toten, er å sette istand igjen den gamle mølla til fordums storhet, hvor den drives på gamlemåten, og å hedre dette eldgamle industristedet ved Lenaelva ved å videreføre denne industriarven med småskala industrivirksomhet. For her snakker vi om skikkelig gammel industrihistorie, trolig den eldste i hele Mjøsregionen, hvor de som holdt til her allerede under Christian Kvart måtte skatte tilsvarende fem storgarder.

Min hilsen til disse heroiske idealister:
Nei det var da utrolig hyggelig og fenomenalt godt gjort! Her har dere tatt et kjempestort første steg, så går det seg nok til med mange små skritt i fortsettelsen. Her har det vært industrivirksomhet i 500 år, og sett i et slikt perspektiv gjelder det å tenke langsiktig og ikke forhaste seg. Nå har jeg håp om at det kan bli elverelatert industrivirksomhet her i 500 år til, hvor man respekterer og ivaretar den lange industriarven til stedet.

Selv satser jeg på å bli Mjøsregionens fotograf, og da det gjelder å være først til mølla, er jeg likeså godt frekk nok til å lufte tanken om et lite gallerihjørne i den gamle mølla. Er helt i begynnelsen av min nye karrière, men du verden hvor mye spennende industrihistorie det ligger og venter på å bli foreviget etter Lenaelva med sideelver. Og selv har jeg jo dype røtter i denne industrihistorien, både fra Kværnum, Kloppen og Olterudelva.

Ja, og god jul til deg og dine også! Det har dere virkelig fortjent :-)
Faksimile her.

Det ble ingen Tolfa-vals for Skreia, men i det minste ser det ut til at det kan bli en liten Kværnums-dans, og litt lykke er tross alt bedre enn ingen lykke. Men for å oppnå den store lykkerusen, må man nok til Tolfa.

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...