Tuesday, December 18, 2018

Ved Mjøsbrua

Du verden, du verden! Må si jeg er mektig imponert over alle mjøsholkene som Moelven fiskerforening har laget til👍 De har sikkert et eget navn, men antar det var disse Prøysen sang om i "Så seile vi på Mjøsa". Hvor godt de gjør seg i strandkanten, i motsetning til moderne fritidsbåter.

-Wikimedia.

Slik var det rundt hele Mjøsa i sin tid. Nå har vegfyllinger, jernbanespor, industri, kjøpesentre, hytter og villaer lagt beslag på minst halvparten😰

-Wikimedia.

Og snart skal mjøslandskapet forringes ytterligere, med UFO-Hotellet til narsopatene på Hovdetoppen midt i bildet, den tidligere villmarkstoppen i Gjøvik. Men her var så stilt og mørkt, den reine sjelefreden, nesten som når engler daler ned i skjul, og slikt kan jo ikke narsopatene, som sitter med all politisk og økonomisk makt, tolerere.

UFO-Hotellet på Hovdetoppen blir liggende lik et fyrlys for hele byen og halve Mjøsa, for å forlede det vakre, rolige mjøslandskapet, hvor Alf Prøysens ånd forsvinner litt for litt, dag for dag.

-Wikimedia.

Ja, og med det samme jeg er i gang, se på den tragiske bilbunkeren til venstre i bildet, som vulgært har brøytet seg en plass midt i det vakre kulturlandskapet, hvor den totalt ødelegger inntrykket av den fenomenalt flotte gården i bakgrunnen. I tillegg til at den ødela bildet mitt, da jeg ikke er dyktig nok i Photoshop til å klone den vekk på tilfredsstillende vis😱

Le Corbusier, jeg tilgir deg ikke for dette her!

-Wikimedia.

Det er mulig det var på den lille holmen man kan se her at man i sin tid innkrevde toll på varer under fergeturen over Mjøsa, i den tiden hver side hadde hver sin småkonge. Men det kunne også være på holmen nærmere Mjøsbrua? Dog er det holmen vi ser her som ligger nærmest Ringsaker-domen, og da det her sikkert var ting- og offersted i vikingtida, er det naturlig at man la dette ved fergeleiet.

Betalte man ikke toll, ble man værende på holmen.

-Wikimedia.

Men det er lenge sida ferga gikk over Mjøsa nå, og snart skal Mjøsbrua rives og erstattes med ny 4-felts trebru. Får tro den ikke blir altfor dekonstruktivistisk?

-Wikimedia.

Brøttum.

-Wikimedia.

Ringsakerdomen.

-Wikimedia.

Mjøsbjørk.

-Wikimedia.

Egentlig hadde jeg tenkt meg til Helgøya, men av forskjellige årsaker kom jeg ikke lenger enn til Mjøsbrua. Men Helgøya kaller. Ja, du verden hvor Helgøya kaller!

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...