Skip to main content

Ved Mjøsbrua

Du verden, du verden! Må si jeg er mektig imponert over alle mjøsholkene som Moelven fiskerforening har laget til👍 De har sikkert et eget navn, men antar det var disse Prøysen sang om i "Så seile vi på Mjøsa". Hvor godt de gjør seg i strandkanten, i motsetning til moderne fritidsbåter.

-Wikimedia.

Slik var det rundt hele Mjøsa i sin tid. Nå har vegfyllinger, jernbanespor, industri, kjøpesentre, hytter og villaer lagt beslag på minst halvparten😰

-Wikimedia.

Og snart skal mjøslandskapet forringes ytterligere, med UFO-Hotellet til narsopatene på Hovdetoppen midt i bildet, den tidligere villmarkstoppen i Gjøvik. Men her var så stilt og mørkt, den reine sjelefreden, nesten som når engler daler ned i skjul, og slikt kan jo ikke narsopatene, som sitter med all politisk og økonomisk makt, tolerere.

UFO-Hotellet på Hovdetoppen blir liggende lik et fyrlys for hele byen og halve Mjøsa, for å forlede det vakre, rolige mjøslandskapet, hvor Alf Prøysens ånd forsvinner litt for litt, dag for dag.

-Wikimedia.

Ja, og med det samme jeg er i gang, se på den tragiske bilbunkeren til venstre i bildet, som vulgært har brøytet seg en plass midt i det vakre kulturlandskapet, hvor den totalt ødelegger inntrykket av den fenomenalt flotte gården i bakgrunnen. I tillegg til at den ødela bildet mitt, da jeg ikke er dyktig nok i Photoshop til å klone den vekk på tilfredsstillende vis😱

Le Corbusier, jeg tilgir deg ikke for dette her!

-Wikimedia.

Det er mulig det var på den lille holmen man kan se her at man i sin tid innkrevde toll på varer under fergeturen over Mjøsa, i den tiden hver side hadde hver sin småkonge. Men det kunne også være på holmen nærmere Mjøsbrua? Dog er det holmen vi ser her som ligger nærmest Ringsaker-domen, og da det her sikkert var ting- og offersted i vikingtida, er det naturlig at man la dette ved fergeleiet.

Betalte man ikke toll, ble man værende på holmen.

-Wikimedia.

Men det er lenge sida ferga gikk over Mjøsa nå, og snart skal Mjøsbrua rives og erstattes med ny 4-felts trebru. Får tro den ikke blir altfor dekonstruktivistisk?

-Wikimedia.

Brøttum.

-Wikimedia.

Ringsakerdomen.

-Wikimedia.

Mjøsbjørk.

-Wikimedia.

Egentlig hadde jeg tenkt meg til Helgøya, men av forskjellige årsaker kom jeg ikke lenger enn til Mjøsbrua. Men Helgøya kaller. Ja, du verden hvor Helgøya kaller!

-Wikimedia.

Comments

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…

Hårdåg i engen I

Følg "Hårdåg i engen II"!Det kommer en tid da historien skal skrives. Våre etterkommere er interessert. - John-Arvid Volden, Utflyttet frøyværing
Selv fotograferer og deler jeg først og fremst for våre etterkommere, slik at de kan ha en historie å skrive, hvis de er interessert. Volden tror de vil være det. I likhet med Volden vil vi snart også være utflyttet, da skjebnen ville det slik at vi skulle være her en tid. Men kommer en vakker sommerkveld, som i går kveld, har man straks denne forskrekkelige gaulingen og kaklingen utover de grønne enger langt inn i sommernatta. Ikke alle forstår at himmelengene er like hellige som en hvilken som helst katedral, dessverre. For her ble husmannstroen født!