Skip to main content

Bilhateren Mikkjel Fønhus

Da jeg var på biblioteket i dag og ventet på svigermor, hadde jeg god tid til å fordype meg i Dag og Tid. Derfor leste jeg grundig en artikkel om Mikkjel Fønhus, som jeg nok ellers ville hoppet lett over. Dette var et skjebnens lykketreff, for i Fønhus har jeg funnet nok en sjelsfrende. Det viser seg at Fønhus var bilhater. Han rett og slett tålte ikke synet av biler, dette fikk det til å gå i svart for ham. Bilhatet var en viktig grunn til at Fønhus trakk seg tilbake i ødemarka, og en hovedgrunn til at han ønsket en avvikling av den industrielle sivilisasjon. I så måte var Fønhus mer kompromissløs enn meg, da jeg kun ønsker en retur til det gamle jordbrukssamfunnet, ispedd en god dose retrovasjon. Fønhus var rett og slett en "wildernist", en som ønsket en retur til jeger- og samlersamfunnet.

Pussig er det at vi, som hadde Mikkjel Fønhus som en av våre nasjonale helter, endte opp som Kjøpesenterlandet og en bil-suburb til USA.

Relatert


The Social Ideology of the Motorcar

Closing Roads (Ecodefense)

Hat-objekt nummer ett!
Se hva jeg fant hos PRI i dag:
- THE HERB SPIRAL: A SIMPLE WAY TO GROW KITCHEN HERBS
Hvilken vidunderlig urtespiral! La oss bygge urtespiraler alle steder det er asfalt!
Kverk bilen. Bygg en urtespiral på en parkeringsplass! (urban hacking)
Finn en parkeringsplass og la en urtespiral ta dens plass!

Comments

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven