Skip to main content

Norsk skole på Bohol, Filippinene

Traff på ei venninne av kona på CC Gjøvik i dag, og luftet tankene om at vi kunne tenke oss å bo noen år på Bohol. Det viste seg at hun kunne tenke seg det samme, så vi begynte å diskutere skolegang. Hun kjente flere nordmenn på Bohol, og vi kom til at det burde la seg gjøre å etablere en norsk skole på øya.

Skolene på Bohol er meget velholdte med blomster og trær. Slitasjen er ikke framtredende, slik som i Cebu. De virket rett og slett hyggelige. I tillegg er nivået på undervisningen langt høyere enn i Norge, fireåringer må kunne regne med brøk, subtrahere og addere tall opp til 1000, samt løse kompliserte økonomioppgaver. Engelskkunnskapene ligger skyhøyt over norsk skole, og en fireåring er forventet å beherske skriftlig og muntlig engelsk på et høyt nivå. De beste elevene overdrysses med medaljer, slik at skoleuniformene deres ikke ligger noe tilbake for Bresjnevs paradeuniform.

Å komme inn i et filippinsk skolesystem fra en slapp norsk skole, vil utvilsomt kunne oppleves som et sjokk for en norsk skoleelev, man kan derfor fort bli klassens taper. Går vi sammen og starter vår egen skole, eller i alle fall har et felles støttesystem for barna våre, vil vi kunne gjøre overgangen mye lettere for dem.

En mulighet kan være et samarbeid med Globalskolen, kanskje i kombinasjon med lokalskolen.

Les mer om Globalskolen her.

Hvem kan bli elev i Globalskolen?
  • Eleven må ha norsk personnummer
  • Oppholdet i utlandet må vare i minst ett semester
  • Eleven må delta på en lokal eller internasjonal skole i oppholdslandet
  • Eleven må være i grunnskolealder (mellom 6 og 16 år)
  • Eleven må levere svar på 15 leksjoner i hvert semester
  • Foresatte må betale skolepenger
Har du norsk-filippinske barn og ønsker å la dem bli en del av sitt filippinske opphav i språk og kultur, eller rett og slett ønsker å ta ei pause fra kaldt klima og kalde mennesker, ta kontakt!

Min epost: permaliv@yahoo.com

Telefon: 48023242

La oss gå sammen og skape et paradis for våre barn på paradisøya Bohol, i hjertet av de tusen øyers og smilets land!

Er takknemlig hvis dere kan spre dette blogginnlegget i deres filippinske nettverk :-)

Barneskolen til min kone i Talisay City.

Comments

Popular posts from this blog

Feiende flott trapp i en fart

Når de som skulle ha støttet har sviktet, er det godt å vite at ikke Wikimedia-fellesskapet har det. Rørende er det hvordan de oppretter mappesystemer over bildene mine fra Holmstadenga og Grythengen og andre steder, og ellers legger dem i alle relevante mapper. Dette er mye jobb, og man føler stor takknemlighet over å bli tatt slik på alvor av mennesker man ikke kjenner.
Virkelig inspirerende er det, og dette oppmuntrer til å ta mange flere bilder fra grenda mi. Den dagen Holmstadengen har falt ned og blitt til jord, og Grythengen er solgt til fremmede fordi jeg ikke orket mer av all motstand og fiendskap, tipper jeg noen omsider vil vite å verdsette min innsats.

Riktig fint ville det vært hvis man også fikk inn noen fotografier som er over 70 år gamle, som er utløpsdatoen for åndsverk i Norge.

Raknehaugen og våre slektsgårder

På Toten råder omtrent samme grad av toleranse som under Taliban i Afghanistan, hvor enhver som ikke underkaster seg drømmen om Subeksurbania* er en kjetter og må steines eller utstøtes av det gode selskap. F.eks. er det blasfemi å hevde at slektsgårdene er våre fedrealtre og skal få ligge i fred i kulturlandskapet, lik gravhaugene. Man ribber ikke fedrealtrene og plyndrer ikke gravhaugene, fordi da mister de sin funksjon og sitt innhold!
Grunnen til at det er slik skyldes et dypt hat til vår rurale arv, fordi denne ikke kan forenes med de subeksurbane idealer. Trist, men sant😰


*Så langt jeg kan se etter søk på flere søkemotorer er begrepet Subeksurbania eller Subexurbania ikke tidligere benyttet, og må derfor anses som en ny betegnelse eller et nytt ord. Ordet Subexurbania eller Subeksurbania, motsatsen av Narnia, ble skapt i mitt hode søndag 17. juni 2018, og første gang benyttet i denne tekst 19. juni 2018.

Fremtidsdystopi på Hovdetoppen

Stats/markeds-duopolet går sammen om en UFO-landing på Hovdetoppen, et monument for Fremskrittet midt i Gjøvik by. Hvorfor kunne de ikke bare ha bygd opp igjen den gamle og hyggelige restauranten som brant, istedenfor denne gigantiske etterligningen av Apples hovedkvarter i California?

Trodde disse planene var stanset av MDG, men neida, og det skal ikke forundre meg om de støtter dem denne gangen. Hadde tenkt meg på visning i Bassengvegen i dag, men da jeg så i Gjøviks blad at disse planene er tatt fram igjen i et enda større format enn forrige gang, med hele 200 rom for UFO-hotellet på selve toppen pluss 350 boenheter i solhellinga nedenfor toppen, vil denne grønne lunga midt i byen bli ødelagt.
Resultatene fra vår forskning viser at elementer fra den fredelige atmosfæren - stillhet, varierte muligheter, god sosial atmosfære og tilknytning til steder gjennom for eksempel historiske bygg - er veldig viktig. De stille og fredelige steder er gjerne knyttet til opplevelse av parker, vann…