Tuesday, October 29, 2019

Eiendomsbransjen er gjennomkorrupt

En svært trist sak, som viser hvordan lovlig korrupsjon tok knekken på Hovdetoppen, Bondelia husmorskole, Huntonstranda, mine forfedres smekre urbane landsby ved Kværnumsstrykene, samt Meierigården på Lena, Totens rødglødende hjerte, hvorpå Toten ble et hjerteløst sted.

Av Audun Engh:
Denne artikkelen synliggjør den dessverre lovlige korrupsjonen i samspillet mellom politikere, kommunalt ansatte og eiendomsbransjen. Politikere får jobb hos eiendomsutviklere, åpenbart fordi politikerne vet hvordan de demokratiske prosessene kan manipuleres, og for å kunne påvirke sine partikompiser med beslutningsmakt. Mange fagfolk som er saksbehandlere i kommuner drømmer om økt inntekt og mer makt som ansatte hos kommersielle aktører. Skal du få slike jobbtilbud er det selvsagt uklokt å forvalte lovgivningen og politiske beslutninger på en steng måte, når firmaer du gjerne vil jobbe for fremmer et grensesprengende byggeprosjekt. Løsningen er å innføre direktedemokrati og reell lokal medbestemmelse i byplanlegging og beslutninger om stedsutvikling. Både politikere og fagfolk glemmer befolkningens ønsker når de ser muligheter til makt og rikdom i privat sektor. Det representative demokratiet misbrukes, og det er derfor behov for konstant overvåking av de folkevalgte og forvaltningen gjennom åpne og inkluderende prosesser der befolkningen tar styringen.
- Er «god takt og tone» nok til å regulere politikere og toppbyråkraters overgang til investor- og eiendomsbransjen?


Eiendomsutbyggere snylter på eldre bykvaliteter


Eiendomsbransjens magasin Estate Nyheter publiserer idag et intervju med meg, der jeg fokuserer på at det meste som bygges i våre byer er parasitter på de tradisjonelle urbane og arkitektoniske kvalitetene som gjør byer attraktive. Nybyggene bidrar ikke til å forsterke og videreføre arkitekturen som gjør at folk tiltrekkes av eldre byområder: " Etterhvert vil byutvidelser og fortetting dermed drepe høna som legger gullegget, nemlig kvartalsbyen med en arkitektur som nesten alle verdsetter, sier Engh".

Les Enghs essay:

– Eiendomsutbyggere snylter på eldre bykvaliteter

- "Folk blir mer positive til utbygging hvis den skjer på stedets premisser og dersom det benyttes en byggeskikk som folk verdsetter.

– Utbyggere bør derfor starte prosjekter med å forhøre seg med både nabolaget og potensielle kunder om deres preferanser. Deretter kan man velge en arkitekt som er villig til å tegne noe som samsvarer med hva stedet fortjener og lokalsamfunnet kan støtte, sier Engh".
------

Mitt håp er at slike innspill kan få utbyggere til å redurdere sine konvensonelle modeller, der omtrent de samme kassene oppføres overalt hvor man tror det er penger å tjene. Men konkurransen øker når etterspørselen etter nye boliger går ned, og noen utbyggere vil kanskje se fornuften i å velge en arkitektur som forsterker stedskvalitetene, og som lokalsamfunnet og potensielle boligkjøpere verdsetter. - Audun Engh

Les mer om tradisjonsbasert arkitektur på www.intbau.org.


Her er et eksempel på byrådets fantastiske prosjekter for å gjøre om Oslos gater til fotgjengervennlige og innbydende offentlige rom. Disse nyskapende triumfbuene er oppført i Dronningensgate, rett utenfor to av Oslos eldste og mest verneverdige bygninger; Rådhusgata 7 og gamle Krigsskolen. Takket være disse spennende kontrastene gjøres nå de gamle bygningene relevante for vår tid, på en utfordrende og kreativ måte. Hjertelig takk til Oslo kommune for å ha engasjert grensesprengende designere og brukt betydelige offentlige midler satt av til bedre bymiljø på en så spennende måte. Her blir det en glede å sykle og gå!

Enkelte gammeldagse grinebitere med hvitt hår vil selvsagt sutre og påstå at dette er overgrep mot såkalte kulturminner. Noen har til og med krevd at portalene skal fjernes. De avslører dermed sine reaksjonære holdninger. Svaret er at kulturminnene må gjøres relevante for vår tid gjennom grensesprengende konfrontasjoner med moderne design. Enda flottere vil det bli når kreative utbyggere og arkitekter snart får oppføre store miljøvennlige boligbygg som vil trone over fortidens foreldede arkitektur. Disse dristige tiltakene vil synliggjøre at byrådet er i ferd med å skape en ny by for fremtidens generasjoner. - Audun Engh

Dette er jo bare latterlig, og den ytterste konsekvens av staten som ideologisk prosjekt, hvor tradisjonene er døde.

Ja, man kan le av slik dårskap. Men når man ser de nye vindkraftverkene Norge pepres med i disse dager, av de samme forvirrede stats-ideologene, da vet man at man ser Statan i hvitøyet. Hvoretter alle smil stivner.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...