Friday, October 11, 2019

Minner fra Gjøvik - byen som var byen vår

Kom over igjen disse gamle bildene og minnene i dag, som jeg hadde glemt, og man blir litt nostalgisk. I Gjøvik har de noe som heter Byen vår, men det er det ikke lenger, det er Byen dår, eller By'n dår, som vi sier det på Toten, og vi hører ikke lenger hjemme i by'n dår.
Da vil jeg ikke anbefale å flytte til Gjøvik, som snauhogde byens unike skogsbad forrige høst, eller Shinrin Yoku, som det heter på japansk, og nå skal bygge ned denne herligheten!

- Hovdetoppen fra øyenfryd til øyensår: https://www.oa.no/hovdetoppen-fra-oyenfryd-til-oyensar/o/5-35-932384

Som om dette ikke var nok, hogg de også ned folkestiene i Øverbymarka sist vinter, hvor blå mann for barnefamilier og eldre, hvor man fant den flotteste gammelskogen og de mektigste furulundene, ble fullstendig utradert: https://www.oa.no/debatt/gjovik-trenger-mdg/o/5-35-941783

Tja, kan jo også nevne at de tok Bondelia husmorskole i samme slengen, Sørbyens siste karakterbygg, med sine storslagne frukthager. Denne frukthagen hadde nærmest blitt en slags karakter-skog den også, men skal rives opp på rot, for å gi plass til flere hundre boenheter.

- Skölj bort stressen med ett skogsbad: https://alltomstockholm.se/stadsliv/skolj-stressen-skogsbad/

- Tree Too for Hovdetoppen!: https://debatt1.no/tree-too-for-hovdetoppen/

Hvilke naturødeleggelser som kommer i fortsettelsen, hos proletariatets by ved Mjøsa, tør jeg ikke tenke på. Stakkars proletarer! - PermaLiv
Å inkludere oss ville ikke vært noe som helst problem, vi har all kunnskap i verden som trengs for å lage til de mest levende og biofile bymiljøer som tenkes kan. Aldri har kunnskapen om gode bymiljøer vært større, og aldri har ønsket om å skape vibrerende byrom, vært mindre.

Hadde totningene valgt å ta en Tolfa for to ved Lenaelva, og laget til en skikkelig urban landsby på Skreia, kunne vi bare ha pekt nese til narsopatene på Gjøvik. Men jammen tok ikke middelaldrende, psykopatiske bilbøller knekken på Skreia også. Dette er alt sammen svært onde mennesker, som mangler enhver kunnskap om og forståelse for urban kultur, langt mindre rural kultur.

Samtidig elsker jeg det gamle Toten noe så vanvittig, hvilket ikke er det ringeste rart, da det var vanvittig. Absolutt vanvittig, rått, ubegripelig, spektakulært, hellig, guddommelig, eventyrlig, men vi konsumerte alt, absolutt alt...

Gjøvik kafé nederst i Storgata, hvor man fremdeles finner litt av byens gamle sjarme. Vi har alle blitt så gode venner med driverne og personalet her, og da jeg passet barna på lørdager tok jeg dem ofte med hit for å leke med barna deres, som er med på kafédriften. Venninna til eldstejenta på åtte år tar telefonen og snakker med kunder med største selvfølge og stor selvsikkerhet, når mor har det for travelt.

Denne kafeen ble det stedet i Gjøvik hvor jeg kjente meg mest hjemme, mens i kvasitunet vårt skulle vi råtne vekk, et uhyggelig sted. Veldig pussig er det hvordan noen bare elsker meg, mens andre hater meg, da jeg bare er meg selv 100% hele tiden. Men kanskje er det dette som er kjernen? De som ikke er seg selv hater de som er seg selv, og motsatt. For den familien som driver denne kafeen, de er helt og fullt seg selv. Og det er jeg også, så derfor ble jeg en av dem. Venner for livet!

Kom nettopp over denne videoen, som nok forklarer mine erfaringer😏

"Narsissister kan ikke fordra deg"

-Wikimedia.

Gjøvik stasjon ligger som et stort smil nederst i byen😊 En vennlig arkitektur fra en vennlig tid. Vår tid er bare ekkel, og de ekleste av de ekle er arkitektene, ikke minst de som designer framtidas Gjøvik, da deres by er uten framtid.

-Wikimedia.

Seilbåthavna i Fredevika.

-Wikimedia.

Stakkars barn, de aner ikke hva som venter dem, da byen deres snart blir invadert av UFOen unnfanget i modernistenes perverterte kosmologi, en framtidsdystopi og et ufattelig overgrep mot min og mine barns by, som ikke er vår lenger, da disse menneskene har stjålet den fra oss.

Gjøvik var toppenes by, og dette kommer særlig godt fram her i Fredevika, hvor Hovdetoppen, snart UFO-toppen, ligger til venstre, deretter Bergstoppen, og til slutt Tranbergtoppen.

Hvorfor kunne de ikke latt Hovdetoppen være nærfriluftslivstoppen? Det er kun narsopater og byråkrater som kan få seg til å vanære byens hellige fjell på slikt vis!

-Wikimedia.


Nei, gatefotograf på Gjøvik ble jeg ikke. Jeg orker rett og slett ikke. Trist å ikke ha ei eneste gate å elske. Slik skulle det ikke være...

Relatert


3 comments:

  1. Det er absolutt den beste ordningen at alle er seg selv, ellers blir det fort bare rot. Dessuten er det å være f.eks. meg såpass krevende at det er virkelig ikke noe for legfolk, så det er nok greiest at jeg gjør akkurat det, ellers er jeg redd ingen ville vært meg i det hele tatt, egentlig. Typisk spesialistoppdrag. Nå fines det vel dem som mener at det ville gått an å klare seg uten også, og at f.eks. to av meg ville vært to for mye. Men det vil alltid finnes kritiske røster. Alltid. De fleste ville brydd seg langt mindre om hva folk tenker hvis de hadde visst hvor sjelden de gjør det. Bare lat som ingen ting, pleier jeg å si - de fleste har nok med sitt. Nei, lev så de som kommer etter kan si om deg, som det ble sagt om den i dagens klima politisk ukorrekte, og derfor utskjelte forfatteren Øvre Richter Frich, i tittelen på en god biografi om ham som kom for noen år siden: Seg selv til det ytterste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men seriøst, det må du aldri tvile på eller slutte med, Øyvind. Det er i hvert fall én viktig grunn til at jeg har så stor sans for deg, tross alle åpenbare forskjeller på noen områder: Du fremstår alltid som den samme, konsekvent, du står for noe, du har noen klart definerte verdier, og jeg tror du er typisk det som gjerne kalles "hel ved". Det er mye viktigere for meg enn at man må føle og mene akkurat det samme om alt.

      Og er man ikke vant til å være seg selv, er man alltid på tynn is når situasjonen evt. ikke lenger gir en noe valg, og forstillelse er umulig. Man skal aldri fjerne seg lenger fra sitt eget indre enn at man alltid kan rekke hjem og ta pent imot, dersom man skulle få besøk av seg selv.

      Delete
    2. Takk for hyggelige ord! Og skulle du, eller andre som er seg selv, passere Gjøvik, vil jeg anbefale kaffe og kake til 69 kr. på Gjøvik kafé. Før du setter deg, hjelp gjerne til med å rydde av bordene og ta en tur med vaskefilla, det fortjener de:-)

      Selv etter at UFO-dystopien er et faktum, vil jeg nok ta en tur hit nå og da. Fra kafeen ser man heldigvis ikke Hovdetoppen, og ser man rett over gata til den vakre bygningen som ligger der, kan man en stakket stund flykte i fantasien og late som om her var før krigen, med ekte urban kultur, slik det var dengang alt var ekte.

      "Yes, as I see it, western civilization peaked between 1815 and 1914; the fact that we have more shiny toys than they did doesn't outweigh the vast number of ways in which the cultures of that time were stronger and more viable than ours. The implosion of Europe in the 1914-1954 crisis left Russia and the United States more or less in charge of the smoking ruins; now that the era of US dominance is ending, we should see another steep jog downwards." - J.M.G

      Ja, og nå får vi snart den skinnende UFOen på Hovdetoppen. Egentlig bare et leketøy den også, for de store gutta, de med makt og penger.

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...