Sunday, January 14, 2024

Toten eller Bærum? Ett fett!

Det er pussig å tenke på at nyromantikken ble skapt av Lysaker-kretsen, med hovedsete i Bærum kommune. Landskapet i Bærum var den gang så vakkert at selveste Monet lot seg begeistre!

Hvor nyromantikken smeltet sammen med seinpietismen på forunderlig vis her i Øverskreien.

Jacob Gløersen var del av Lysaker-kretsen, hvor han forsøkte å forevige det norske landskapet på Østlandet, som et fundament for framtidas Norge.

Dessverre mislyktes han, hvor PermaLiv nå ser seg selv som en invertert Jacob Gløersen.

Bestill fadografiet her.


Kommentaren nedenfor av Saher Sourouri fikk meg til å forstå at det ikke lenger er store forskjellen på Toten og Bærum, det kan være at totningene fremdeles er litt mindre blærete, men dette tar de igjen på andre områder.

"For de som er glad i byliv, er det lite å rope hurra for. Kommunen er mer som en samling av mange villastrøk eller blokkmekka, og Sandvika, stedet som skal virke som kommunens sentrum, er et kjøpesenter med bystatus."

Siste lille rest av byliv på Toten finner vi i dag i lille Lund i Ytter-Kolbu, hvor det også er mulig at de har tilbake en liten rest av rural kultur. Ellers er det bare villastrøk og blokkmekka, hvor vi nå får et skikkelig blokkmekka i Smørvika på Kapp.

Rundkjøringer begynner vi også å få en del av, vi har tre rundkjøringer bare på Lena, med ei kjempestor rundkjøring midt i sentrum, hvor Lena mer og mer fortoner seg som et stort kjøpesenter i friluft. Men taket kommer nok, før eller siden bygger de et stort tak over kjøpesenteret Lena.

På Skreia er det bare "Vi i Villa", hvor de har lagt til et nytt lag med villaer øverst mot Hveemsåsen, hvor Fossenfeltet tidligere ble avsluttet med et behagelig belte av skog opp mot åsen. Her fyller de opp med øyensår i form av nye, modernistiske villaer, slike som boligkatalogene, eller "boligpornoen", som vi kaller disse katalogene, flyter over av for tiden. Hvor disse ekshibisjonistiske villaene skriker mot en nede fra Skreia sentrum. På Narvesen skjermer de i det minste av for inntrykket med matt glass på øverste hylle!

Med det samme fortsatte de naturligvis med å hogge Skreiaparken, beltet med skog mellom Skreia ungdomsskole og Skreia stasjon (kunne ikke denne skogen vært fin for biologifaget?), samt den frodige edellauvskogen ved Kværnumsdemningen.

Og ved gamle Labo er de i full gang med å planlegge Totens svar på Le Corbusiers Villa Savoye.

Det har nå sklidd så ut at eneste alternativ er å bygge en skikkelig markedsby, deretter river vi både villahelvetet og blokkmekka, for så å la by være by og land være land:

What is a Market Town? (7g.nz)

"Bærum er en av landets mest folkerike kommuner, og er kanskje mest berømt for sine eksepsjonelt mange rundkjøringer koblet til store motorveier.

For de som er glad i byliv, er det lite å rope hurra for. Kommunen er mer som en samling av mange villastrøk eller blokkmekka, og Sandvika, stedet som skal virke som kommunens sentrum, er et kjøpesenter med bystatus.

Men til og med i Bærum kan det skje bra ting. På adresse “Gamle Drammensvei 37-39” i Stabekk, har MAD på vegne av Stor-Oslo eiendom søkt om å bygge noe som kan bli begynnelsen på en ordentlig by. 

De har tegnet bygg med hyggelig høyde og med såkalte aktive første etasjer. De har til og med tegnet et åpent kvartal (se bilde i kommentarfelt).

Arkitekturen er et steg i riktig retning, men må forbedres. Jeg synes det hjørnebygget i tegl ser ganske pen ut, men de andre byggene følger ikke opp.

Man må blant annet forbedre utseendet på vinduene, og for guds skyld, få på tak! Stor-Oslo eiendom er offentlig eid. De må klare å levere vakker arkitektur her.

MAD skiller seg om og om igjen som et av landets beste arkitektkontorer. Og det er virkelig oppmuntrende å se små tegn til at vi begynner å bygge ordentlige byer igjen i dette landet.

Og Stabekk sentrum bør bli en ordentlig by!" - Saher Sourouri

Arkitekturopprøret Norge | Bærum er en av landets mest folkerike kommuner, og er kanskje mest berømt for sine eksepsjonelt mange rundkjøringer koblet til store motorveier | Facebook

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...