Monday, January 29, 2024

Hvem er urfolket i Øverskreien?

Fotografiet er tatt mellom de to mørkevernene på kjørbrua og låvegrava, mot Ovren, hvor Ovren Mikkelson var smed og husmann. Overnengen lå nede i høyre hjørne.

La oss få være i fred med det sublime over kulturelva vår!

Bestill fadografiet her.


For Norges del vil jeg si nordmenn er den største utfordringen, da de helt har utslettet seg selv, ved å utslette Grythengen. For hva er vel Norge uten Grýta-øl, uten det store Grytheng-spelet på festsletta øverst i Stysjin, uten Toner på Stabburstunet akkompagnert av husorglet til Nils Lindstad og ferske vafler med nyrørt jordbærrøre fra jordbæråkeren til bestemor, uten søndagsskole ved den magiske brønnen nedenfor kjørbrua, hvor barna fikk lære at slik som denne brønnen, slik er Jesus, en kilde med livets vann som aldri går tørr, ikke engang uten tørrsommeren 1947, uten filosofistien til oldefar fra kjørbrua ned til filosofibjørka han fredet ved stenelven Grýta, uten dølagampen Rauen II beitende i Grytheng-hågån, uten herr Fossemøllens mølle i full fart ved kulturelva si, uten Fossemøllen II sammen med Fossemøllen I, uten å kunne stå på Stabburstunet for å la seg fylle av det sublime under stjernehimmelen i mørke vinternetter, uten hoppbakken til gamlefar i grustaket ovenfor Bjørkely, uten Stabbursjordet bugnende av grønnsaker vannet av ila øverst i jordet, uten barna lekende ved Stysjin-bekken, uten pilegrimsvandrere vandrende etter Dahls-leden rundt Totenåsen, uten det nyromantiske våningshuset til Herman i planketømmer og sveitser-drage-stil, uten den rokokko, nyromantiske seinpietismen? Ja, sånn kunne jeg fortsatt og fortsatt i det uendelige!

Så Grythengen, dette er det viktigste stedet for den vestlige sivilisasjon, viktigere enn Frankrike!

***

Øverskreiingene mener vi, som rokokko, nyromantiske seinpietister og kværnfolk i Grythengen, ikke hører til i Øverskreien, at vi er inntrengere her, og at vår kultur, historie, religion, teknologi, kosmologi, filosofi, arkitektur, verdier, minner, tradisjoner, forfedre og landskap, ikke har noen som helst tilknytning til Øverskreien, selv om det ble brygget Grýta-øl her i Grythengen allerede for 1500 år siden. Dette er langt på veg like lenge siden som da dødehavsrullene ved Khirbet Qumran ble nedtegnet!


Kan det være at dagens øverskreiinger er fremmede for Øverskreiens kultur, historie, teknologi, kosmologi, filosofi, arkitektur, verdier, minner, tradisjoner, forfedre og landskap, slik at det nå kun er vi i kværnenga til herr Fossemøllen og pietistenga til oldefar, som hører til her? Slik at dagens øverskreiinger bør flytte/forflyttes, slik at vi kan få være i fred med den vestlige sivilisasjons viktigste kulturarv, viktigere enn Frankrike, for vår sivilisasjons opprettholdelse!!!

Ja, jeg bare undres, men dette er jeg nok alene om, fordi dagens øverskreiinger ser ut til å ha mistet undringens evne, sammen med så mye annet.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...