Skip to main content

Overgang til Capture One?

Skal være ærlig og innrømme at min overgang fra JPEG til RAW ville vært vanskelig uten nye Lightroom CC og Nik Collection, hvor man som nybegynner kan oppnå fantastiske resultater med svært begrensede kunnskaper, hvilket er inspirerende. Allikevel tror jeg at jeg vil begynne å forberede en overgang til Capture One. Dette skyldes flere forhold, som at ACR ikke skalerer riktig på små PCer, at Ps er et voldsomt stort program hvor jeg aldri kan komme opp på nivå med de beste, samt at Capture One samarbeider tett med Sony. Noen mener også at Adobe arbeider for å låse forbrukerne til deres system.

Dette vil allikevel bli en langsom overgang, hvor jeg først lærer meg den gratisversjonen av C1 som følger med mitt kamera, og hvor jeg ellers leser meg opp på C1, slik at jeg kan mest mulig om programmet før overgangen. I tillegg vil jeg ikke foreta en overgang før mitt nye kamera sitter under fingrene, samt at jeg har gjennomført et par utstillinger. Og selvsagt må jeg innarbeide MYE bedre lagringsrutiner før jeg foretar en overgang!

Slik jeg ser det er fotografering viktig som mentalhygiene, men også for å dokumentere våre forfedres La Belle Époque (fransk, «den skjønne tiden»), som samsvarer med tiden til M.J. Dahl i Holmstadengen. Med redningsoperasjonen for Kværnumstomta på Skreia kan det også være mulig at vi går mot en ny bellesifering? I alle fall gir denne seieren inspirasjon til å dokumentere Lenaelva med sideelver, med vekt på industrihistorien, for galleri ved og utsmykning av Fossum mølle ved Kværnumsstrykene, hvor mine forfedre holdt til. Etter at jeg på brutalt vis ble kastet ut av min bedrift og med dette min lange industrihistorie, kan kanskje nye Kværnum gi meg en mulighet til å gjenopprette kontakten med mine dype industrirøtter etter Lenaelva med sideelver? Det ultimate ville selvsagt vært hvis man også fikk reddet engene etter grenda mi, slik at de kunne gjenoppstå som levende elvebruk og historiemalerier, med hver sin stolte kulturbærer.

En liten del av min eldgamle elve-industrihistorie, her ved elvebruket Grythengen, den første av engene etter grenda som var himmelporten til Totenåsen.

Comments

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Hårdåg i engen I

Følg "Hårdåg i engen II"!Det kommer en tid da historien skal skrives. Våre etterkommere er interessert. - John-Arvid Volden, Utflyttet frøyværing
Selv fotograferer og deler jeg først og fremst for våre etterkommere, slik at de kan ha en historie å skrive, hvis de er interessert. Volden tror de vil være det. I likhet med Volden vil vi snart også være utflyttet, da skjebnen ville det slik at vi skulle være her en tid. Men kommer en vakker sommerkveld, som i går kveld, har man straks denne forskrekkelige gaulingen og kaklingen utover de grønne enger langt inn i sommernatta. Ikke alle forstår at himmelengene er like hellige som en hvilken som helst katedral, dessverre. For her ble husmannstroen født!

Overflatebehandling

EmulsjonsmalingFibermalingGrunningJernvitriolKalk- / kalksementmalingKaseinmaling LeirmalingLinoljeLinoljemalingLimmalingLutNaturlige harpikser NaturmalingPigmentRustbeskyttelseSilikatmalingSkjellakkSlammalingSyntetisk malingSåpeTreoljeTretjæreVannglassVoks