Skip to main content

Finnes de vantro i MDG?

Utdrag fra en diskusjonstråd med bloggeren Eivind Berge:

Øyvind Holmstad said...
Et lite forvarsel for hvordan et deflasjonært kollaps kan arte seg:

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/09/22/2142/Industri/f-dager-unna-konkurs

Her kan bortfallet av kun en leverandør av reservedeler gi en konkurs. Hva da når 10 eller 50 leverandører av reservedeler svikter?
Eivind Berge said...
Ja, det er skummelt. Det er så lite som skal til før alt stopper opp i en industribedrift. Og når nedstengingen av industrien først er i gang, vil prosessen raskt bli selvforsterkende og irreversibel fordi alle fabrikker er avhengige av at noen andre skal levere dem noe, som igjen er avhengige av mange andre før de kan starte produksjonen igjen osv.

Det er vel liten vits i, men staten burde utpeke noen leverandører av alle typer varer og prøve å redde dem fra konkurs for enhver pris. Hvis de hadde innsett alvoret, så kunne de i det minste utredet om det kunne hjelpe. Det er dumt å bare overlate alt til tilfeldigheter og markedskrefter når hele sivilisasjonen vår står på spill.
Øyvind Holmstad said...
Her er saken oppsummert i NRK:

http://www.nrk.no/finnmark/krangel-om-reservedeler-kan-velte-gruva-1.12567637

"Sydvaranger Gruve er med sine 400 ansatte en hjørnesteinsbedrift i Kirkenes. Bedriftens skjebne har lenge vært uviss. Dagens Næringsliv skriver at selskapet har tapt rundt halvannen milliard kroner det siste halvannet året og bare har finansiering til å drive ut oktober. Prisen på jernmalm har falt mer enn 60 prosent siden toppen i 2011."

Tenk at prisen på jernmalm, som er nesten like sentralt for vår industrielle sivilisasjon som olje, har falt med 60 % siden 2011. Gjelder dette også for andre mineraler/metaller vil jo gruer bli stengt løpende rundt omkring i verden. Men Saltvedt og co mener vel dette skyldes økningen i 3D-skrivere på samme vis som de mener oljeprisen skyldes fornybar energi.
Eivind Berge said...
Sydvaranger Gruve skulle angivelig ha reserver av jernmalm til 20 års drift, og nå er det altså plutselig redusert til null. Slik kan det gå med oljereservene også når oljeselskaper eller underleverandører går konkurs. La det være en lærepenge til alle som tror at vi har så mye olje igjen som «reservene» tilsier.
Øyvind Holmstad said...
Interessant observasjon!

Ser at kineserne nå strammer inn på forbruket:

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2015/09/23/2050/Kina/-kinas-omstilling-vil-bli-smertefull

og at en mannlig arbeider i USA tjener mindre enn i 1973:

http://steigan.no/2015/09/22/en-mannlig-arbeider-i-usa-tjener-mindre-na-enn-i-1973/

Dette er store land og vil påvirke etterspørselen av forbruksvarer, som holder økonomien oppe. At de rike blir rikere betyr ingenting, da dette skyldes finansspekulasjoner.

Gail er klar på at man må få opp lønningene og forbruket til vanlige forbrukere. Pluss at man må finne en måte å produsere drivstoff lønnsomt på til under 20 dollar per fat med en EROEI på 50+.

Alternativet er å øke gjelden til nye høyder.

Selv stemte jeg MDG i år, selv om de egentlig er et kollapsparti, da de ønsker å helle bensin på deflasjonskollaps-bålet med lavere forbruk og satsing på ikke-lønnsom fornybar energi. Men da markedsøkonomien uansett har kommet til veis ende spiller det ingen rolle. Håpet er at det kan finnes enkelte blant dem som har mistet troen på Fremskrittet og handler deretter???

Comments

Popular posts from this blog

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …