Skip to main content

Nesten tunbeboere i Hurdal økolandsby

Forrige søndag var vi på omvisning i økolandsbyen i Hurdal for å få informasjon om byggetrinn to, som skal bli et skikkelig tunfellesskap. Det var like før vi hektet oss på, og hadde de under designprosessen tatt en telefon til min gode venn Ross Chapin i Washington, USA, ville vi snart vært tunfolk. Dessverre sviktet det på et par sentrale designnøkler. Disse er nøye knyttet opp mot livskvaliteten i tunet, dess sterkere de chapinske designnøklene er til stede, dess sterkere tunfellesskap. Er de svakt til stede kan det i verste fall oppstå et lommehull!
Hei!

Jeg avvikler reservasjonen. Etter overveielser var det først og fremst design-nøkkelen "nested houses" som ble for svakt til stede, da også huset ved siden av har et stort vindu. Hadde man benyttet denne design-nøkkelen kunne dessuten alle husene hatt sin åpne side mot solsida.Ellers begynner dere å nærme dere virkelig gode tun nå, men ta en samtale med Ross Chapin før byggetrinn tre. Det var like ved jeg ble med på dette tunnet, og hadde dere lagt litt mer vekt på de chapinske designnøklene ville jeg hektet meg på.

Har oversatt design-nøklene her.

Mvh,
Øyvind Holmstad
Heldigvis fikk jeg overrakt Simen Torp et eksemplar av Chapins bok "Pocket Neighborhoods: Creating Small-Scale Community in a Large-Scale World", så det er å håpe de vil rendyrke tunkonseptet i byggetrinn 3-5.


Den store lommenabolagsboka er uvurderlig for alle tunelskere!

Gledelig var det å se at første byggetrinn er i ferd med å sette seg, allerede er det en god del hyggeligere der enn under anleggsperioden.


Dette vakre lille drivhuset med grunnmur av teglstein er med på å lage liv mellom de forholdsvis uttrykksløse Aktivhusa.

Wikimedia.


Aktivhusa er kjernesunne med reine naturmaterialer og pustende konstruksjoner, så bygningsbiologisk er det ikke noe å si på dem.

Wikimedia.

Rekkehusene som ligger ved inngangen til Landsbyvegen er så nitriste at Leonid Bresjnev ville blitt i godt humør av dem.

Hadde professor Bin Jiang prøvd å kjøre disse gjennom sitt nyutviklede "beautymeter" ville det neppe taklet belastningen.

Dette er modernistisk dogmatikk på sitt verste!

Wikimedia.

Relatert

Comments

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Hurdalsrosa på Toten

Austlandets perle
i dei djupe skogane
på hi sida av Totenåsen,
var raus då ho gav oss hurdalsrosa,
som her stend og raudner
over venleiken sin,
i veggen på våningshuset
til plassen min.

Kva skal vi med fjerne roser frå Nederland, når den venaste rosa i verda,
alt ved husveggen står? Ei våningshusrose var du, og er du, når eg syklar ikring, eg ser du prydar våningshusveggen, på mang ein staseleg storgardsbygning.

Hurdalsrosa vart like gjev
åt fattig som åt rik,
ho skil ikkje
på kven ho skjenkar
av venleiken sin.
I lag med deg,
sjølv ein husmannsplass,
rik vart.
Eit kjærleikshjarte er kvar ei rose
du oss skjenkar.
År etter år,
inga kulde eller tørke,
tek knekken på kjærleiken din,
du gamle hurdalsrosebusk,
ved gråsteinsmuren åt oldefaren min. Kan vi be om meir?

Gamlevegen over tunet på Holmstadengen

Kommentar hos Steigan:
Hvilket kulturforfall har ikke Norge gjennomgått de siste 100 år! Norge som kulturnasjon var på topp da de to engene etter Kronborgsætergrenda i utkanten av Toten strålte i all sin skjønnhet, lik to smykkestener etter elva, fulle av autonomi, allmenningenes høydepunkt, den gang gårdsbrukene var levende historiemalerier og ikke villaføde for Kjøpesenterlandet!
Så jeg får forte meg å skrive en masse grendepoesi fra denne vidunderlige tiden, før Tine Skei Grande kommer med pekefingeren og hevder at dette er falske nyheter, fordi Hans Rosling har da ettertrykkelig bevist at ingen tid er bedre enn vår, under den vidunderlige og allmektige statens overherredømme!