Sunday, January 7, 2018

Königsberg gjenoppstår!

Königsberg (idag Kaliningrad), en av Europas kanske vackraste städer förr bombades sönder och samman under andra världskriget. Efter kriget hamnade den i ryska händer och staden byggdes upp i en rå lådmodernistisk stil. Nu har ryssarna ångrat sig och vill återge staden sin forna glans. 2013 stod första delen av återuppbyggnaden av Fischmarkt klar med dess pittoreska fyrtorn. Den andra etappen påbörjas nu enligt bilden.

Nyligen beslutades också att det gamla slottet delvis skall rekonstrueras. Det finns också planer på att återställa hela gamla stan. Fler bilder bland kommentarerna.

Königsberg har blitt rasert to ganger, først ved bombingen under WW2, deretter av de sovjetiske modernistene. Men russerne har kommet på bedre tanker, og er i ferd med å vende ryggen til moderniteten.

Russia, I love you💖
Jakob Sjövall. Jag förstår vad du menar. Olyckligt ordval bara eftersom modernisterna brukar använda det (pastischartad imitation) som ett epitet på allt som skiljer sig från den påbjudna stilen. Jag brukar svara att det inte är konstigt att Disney härmar traditionell arkitektur. Vem skulle vilja besöka ett modernistiskt nöjesfält? - Albert Svensson
Fra vårt besøk i Tokyo Disneyland sist sommer. Ja, dette var da vitterlig et av byens hyggeligste steder, selv om de gamle tempelområdene naturligvis var langt mer spennende. Ville innbyggerne strømmet til Disneyland hvis her var som i resten av Tokyo?

-Flickr.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...