Skip to main content

Ettårsdagen for Praha - tur

I dag er det ett år siden vi landet i Praha, verdens vakreste storby med verdens hyggeligste mennesker og verdens beste øl. Alle var hyggelige, utrolig hyggelige!

All norsk urbanisme blir selvsagt meningsløst etter et opphold i Praha, omtrent som å erstatte italiensk kvalitetsvin med Coca Cola. Våre 11 dager i byen var av våre største opplevelser noensinne, også Rebecca elsket byen.

Jeg postet mange fine fotoreportasjer på min fotoblogg fra Praha, som dessverre ble ødelagt av Facebook. Lenket bildene fra Facebook til bloggen, men plutselig ødela de alle lenkene. Utrolig dårlig gjort.

Her er dog noen bilder i anledning dagen, behørig lastet opp til blogger.

(Sculpture of St. Ivo on Charles Bridge)

Dear Øyvind Holmstad,

As scholar, I am just now publishing an academic book entitled “The Eyes of Justice” and I would want to include a copy of your photo.

I know it has been licensed by Creative Commons, but I need your written permission to publish it in my book.

The title of my book is “The Eyes of Justice”. It will be published this year by the Käthe Hamburger Kolleg “Rechts als Kultur” of the University of Bonn in the publishing company  Klostermann, Frankfurt am Main. 500 copies. Distribution mainly in Europe. The image will be ¼ page.

Thank you so much for your help.
Looking forward for your answer at your earliest convenience.
Best regards,

José M. González García
Profesor de Investigación
Instituto de Filosofía
Centro de Ciencias Humanas y Sociales
Consejo Superior de Investigaciones Científicas
c/ Albasanz, 26-28
28037 Madrid

Morsomt!

Kan det tenkes noe herligere anti-modernistisk enn arkader og buehvelv? Arkitektene av i dag vil alltid bygge for vår tid. Vel, da uteslutter de meg. De har et helt annet tidsbilde enn meg.

Det ble mange gode kaker. Her fra den berømte kafeen Louvre, hvor flere kjente personer var stamgjester.

Djevleelva

Såpeboble

Den gammel-nye synagogen, verdens eldste i aktiv bruk

Intet ringere enn Karlsbrua

Det gotiske tårnet på gamlesida av Karlsbrua

Tyn-kirken. Vidunderlig fraktalt!

Kveldsstemning ved bytorget

Aldri har vi opplevd bedre start på dagen enn i frokostsalen på Betlehem hotel!

Vi kjente oss 1000 ganger mer hjemme her enn i vårt eget hjem.

Hjemme godt, Betlehem hotel best!

Kakaopause

Elsker, elsker, elsker trange gamle smug og bekkedaler.

Finner samme roen her som i Olteruddalen, hvor jeg tilbrakte min barndom.

Ytsyn over verdens vakreste by

Jugend-kafeen ved Obecní dům

Smetanahallen, hvor jeg hadde mitt livs konsertopplevelse

St. Vitus-katedralen, som det tok 650 år å fullføre

Kongstrapper ved slottet

Det bøhmiske kanselliet, hvor defenestrasjonen (vindusutkastelsen) fant sted, starten på 30-års krigen

Kongeborgen.

Adjø Praha, du vant en særlig plass i våre hjerter.

Måtte vi sees igjen!

Se også min jugendreportasje hos KV:

Comments

Popular posts from this blog

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

Den store påskeflukten

Republiserer denne artikkelen i anledning at vi nærmer oss påske. Butikkene er allerede fulle av påsketilbud, og PermaLiv er også tidlig ute i påskegult. Enhver som har skaffet seg hytte i fjellheimen istedenfor å investere pengene i allmenningene, som f.eks. det utmerkede Livoll leirsted, burde gå i seg selv. Den suburbane fjellhytta med tilhørende SUV er et like alvorlig naturovergrep som å drepe svarte neshorn. Det finnes ingen som helst forskjell på de som kjører SUV på E6 oppover Gudbrandsdalen til hyttepalassene sine i fjellet, og de som reiser til Afrika for å krypskyte svarte neshorn i påsken.
Når energien brukes til å holde eller helst øke dagens produksjonstempo er det ikke noe som heter miljøvennlig energi. Danmarks 13000 vindmøllevinger av glassfiber som må byttes er et miljøproblem. Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig. Nesten alt av transport og produksjon er oljedrevet, og det finnes ikke noe bærekraftig alternativ. Forbruket må ned, ent…

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…