Skip to main content

Det dumskapsfulle avisbudet

Jeg og Rebecca skulle prøve å sove på barnerommet mens tante Erma var på besøk i helga, mens hun og barna lånte rommet til mamma og Sandra, og de lånte rommet vårt.

Det gikk som det måtte, avisbudet satte den slitte bilen i revers, og der røyk den nattas søvn. Prøvde vel å få sove en times tid etterpå, men gav opp og stod opp klokka fem.

Så resten av besøket til tante Erma ble vi alle sovende på bakrommet. Ganske hyggelig egentlig, men selvsagt uholdbart i det lange løp.

Det dumskapsfulle avisbudet til OA er selvsagt revnende likegyldig til den nattlige slitte gir- og diverse akslingsterroren han utsetter meg og min familie for. Leser han dette vil han tvert imot le seg skakk. Slik er dumskapsfulle mennesker. Og for en med så lav status som et avisbud er det ekstra gledelig å kunne plage sine medmennesker. Det er jo vanligvis lavstatusmennesker som velger taperstrategier.

Men også avisbud kan være snille og omtenksomme. Som avisbudet til Gjøviks Blad.

Les om det hyggelige avisbudet her.

Dumskapsfullt er kåret til årets nyord hos Permaliv. Vi er alle dumskapsfulle, i større og mindre grad. Begrepet kan kobles til taperstrategiene i handikapprinsippet, som gjerne benyttes av individer med lavere sosial rang.

Jeg er "velsignet" med et dumskapsfullt avisbud. Eller mer presist, jeg har to avisbud, et fra Oppland Arbeiderblad og et fra Gjøviks Blad. For ikke å fornærme avisbudstanden vil jeg fortelle om avisbudet fra Gjøviks Blad først, som ikke kun er et hyggelig avisbud, men av de triveligste mennesker man kan forestille seg. 
I dag hadde jeg den store glede å overvære avisbudet til Gjøviks Blad bringe rundt avisene i lommenabolaget vårt. Han kjørte forsiktig inn på den felles parkeringsplassen med en liten, stille bil, hvor han parkerte. Deretter tok han en bunke aviser under armen og gikk rundt og la avisene i postkassene. Han var meget forsiktig da han åpnet postkassene, jeg kunne knapt høre ham. Og han var vennligheten selv, han gikk smilende omkring med avisbunken, og hilste svært høflig på min kone, som ble smittet av hans gode humør.
Faktisk kan man nesten si at dette avisbudet nærmest listet seg rundt med avisene. Dette er underlig, for da jeg var i distribusjonen til Oppland Arbeiderblad for å fremlegge min sak, fikk jeg høre:
Vi kan ikke liste oss rundt med avisene heller!
Her var jeg forhåndsdømt. En plagsom oppkomling som ikke skal komme her og komme her. Det er også stygt å gjøre narr av kundene sine. For selvsagt var dette ment som en sarkasme!

Men vi snakker neppe om listing her. De morgenene jeg våkner før avisbudet kommer hører jeg ham 20 minutter før han kommer hit, på flere hundre meters avstand, selv om jeg sover på bakrommet inneklemt i ei grop i bakken mellom hekker, murer og andre hus. Men jeg våkner ikke av dette. Tidligere bodde vi i ei svært trafikkert gate i Gjøvik sentrum, heller ikke der våknet jeg av trafikken.

Comments

Popular posts from this blog

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

Den store påskeflukten

Republiserer denne artikkelen i anledning at vi nærmer oss påske. Butikkene er allerede fulle av påsketilbud, og PermaLiv er også tidlig ute i påskegult. Enhver som har skaffet seg hytte i fjellheimen istedenfor å investere pengene i allmenningene, som f.eks. det utmerkede Livoll leirsted, burde gå i seg selv. Den suburbane fjellhytta med tilhørende SUV er et like alvorlig naturovergrep som å drepe svarte neshorn. Det finnes ingen som helst forskjell på de som kjører SUV på E6 oppover Gudbrandsdalen til hyttepalassene sine i fjellet, og de som reiser til Afrika for å krypskyte svarte neshorn i påsken.
Når energien brukes til å holde eller helst øke dagens produksjonstempo er det ikke noe som heter miljøvennlig energi. Danmarks 13000 vindmøllevinger av glassfiber som må byttes er et miljøproblem. Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig. Nesten alt av transport og produksjon er oljedrevet, og det finnes ikke noe bærekraftig alternativ. Forbruket må ned, ent…

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…