Skip to main content

En oppfordring til Tove Beate Skjolddal Karlsen, styreleder i Østre Toten Eiendomsselskap AS

Den aller, aller siste kremtomta ved Mjøsa skal bygges ut, Smørvika på Kapp. Ser i Oppland Arbeiderblad i dag (10. juni 2015) at du tror dette blir et veldig fint boligområde. Kanskje det? Men noe mer blir det ikke. Bondelia Strand, den nest siste kremtomta ved Mjøsa, ble alt annet enn et levende nabolag. Sterilt! er det mest dekkende ordet. Slik kommer også Smørvika til å bli.

Dette skyldes prosessen, at man følger en mekanisk prosess, og dessuten at stats/markeds-duopolet er ute av stand til å skape levende nabolag.

Dere kommer til å følge følgende prosess:
 • Konvensjonelt: Veier bygges før bygningene de skal betjene.
 • Konvensjonelt: I byggefelt graves ned vann- og avløpsrør lenge før husene oppføres.
 • Konvensjonelt: Husene plasseres, og hagen, som er det som blir igjen av tomta, er andreprioritet.
 • Konvensjonelt: Vinduenes design og posisjon bestemmes på det tidspunktet byggeplanene godkjennes.
 • Konvensjonelt: Tegningene fullføres før konstruksjonsarbeidet tar til.
 • Konvensjonelt: Planene for nabolaget fullføres før konstruksjonsarbeidet tar til.
 • Konvensjonelt: Offentlige plasser designes i etterkant av individuelle bygninger.
 • Konvensjonelt: Endringer gjøres gjennom endringsordrer, og blir derfor svært kostbare.
Disse praksisene støtter ikke opp under skapelsen av levende nabolag!

- Åtte praksiser som undergraver skapelsen av levende nabolag

Det er kun allmenningene som kan skape levende nabolag!

- Community Discussion as the Foundation for a New Neighborhood

- BUILDING ON RELATIONSHIP

CREATING HUMAN COMMUNITY

Selvbygget naturhus

I tillegg bør vi benytte sjansen til å bygge dette nabolaget i halm! På Hedemarken har de en rekke halmhus, men her på Toten er vi fullstendig akterutseilt.

- Hus av halm

Kjære Tove, skusle ikke bort denne gyldne muligheten til å skape et rotekte og levende nabolag ved Mjøsas bredd. Et pulserende nabolag som vil gi gjetord over landet.

Jeg har kontaktene for å få til dette. Det krever en helt ny arbeidsmetodikk, som tar stedet og beboerne på alvor. Dagens byggepraksis gjør ikke det.

Leser du dette, ta kontakt med meg, så skal jeg hjelpe dere. Hvis noen som kjenner Tove Beate Skjolddal Karlsen leser dette, tips henne om min oppfordring.

Jeg setter i anledningen opp igjen et av mine første innlegg på Permaliv, fra 6. mars 2011.

Ekte bolyst på Toten


Østre Toten ønsker å øke bolysten. Det gjør de ikke ved å satse videre på byggefelt fundamentert på sosial atomisme og funksjonssegregasjon, om disse består av store eneboliger eller små upersonlige boksleiligheter går ut på ett. Det amerikanske begrepet ”suburbia” er ikke først og fremst en forstad, men en bostruktur basert på modernistisk ideologi, hvor menneskene er brikker i en maskin. Suburbia er suburbia, samme om det gjelder Kapp eller Los Angeles.


Heldigvis finnes det en annen vei, dette er biofilisk arkitektur, hvor samfunnet samarbeider med naturen gjennom prosesser, geometrier og mønstre som etterligner naturens egne. Den biofiliske arkitekturens kanskje fremste talsmann, fysikeren, matematikkprofessoren og arkitekturteoretikeren Nikos A. Salingaros, har nylig kommet med en bok som viser oss denne veien. Den har tittelen Twelve Lectures on Architecture, Algorithmic Sustainable Design, på Umbau forlag.

Jeg vil gjengi fem punkter som beskriver suburbia:
 • People buy into the utopian dream
 • But suburban sprawl represents a toxic disconnectedness
 • Isolated houses without community
 • Great deception: “suburbia celebrates nature” – no, it violates nature
 • Replaces nature with dead typologies

Dessverre er det denne typen “bolyst” kommunen i dag satser på, en giftig ikke-tilknytning av isolerte hus uten fellesskap.

Det er vel og bra med kampanjer og bolystagenter, men uten en fundamentalt ny forståelse av bolystkvaliteter basert på menneskets nedarvede biofiliske instinkter, vil alle forsøk kun føre oss lenger inn på modernismens blindspor. Nei, la oss kaste de modernistiske planstrukturer og geometrier på historiens søppeldynge, og heller skape ekte bolyst hvor mennesker kan være mennesker fullt og helt.

Jeg vil også vise til min kronikk hos Energy Bulletinenergybulletin.net, med tittelen Modernism & Disconnection from Life.

Videre lesning:

Comments

 1. Men er det nå riktig å anta at alle mennesker virkelig VIL "være mennesker i alt sitt vesen"? Det kan føre veldig galt avsted å ta det som en selvfølgelighet. Folk må få gjøre som de vil og leve i de illusjoner de vil, ellers har vi ikke demokrati lengre.

  ReplyDelete
 2. Hei!
  Jeg ble nesten sjokkert over å få en kommentar på den nye bloggen min, tusen takk!

  Jeg vil svare deg med å vise til min 7'de kommentar i en diskusjon jeg har på min artikkel hos PRI-Australia, med tittel Modernism & Disconnection from Life:

  http://permaculture.org.au/2011/04/06/modernism-disconnection-from-life/#comments

  Her har jeg listet opp noen punkter fra Nikos A. Salingaros siste bok Twelve Lectures on Architecture, hvor han viser hvordan det i dag er forbudt grunnet modernistisk ideologi å skape nabolag / byer og økolandsbyer hvor det er mulig "å være mennesker i alt sitt vesen". Kanskje et litt svulstig uttrykk, men dog. Uansett, denne modernistiske ideologien som i dag svinebinder oss på hender og føtter, er etter min mening stikk i strid med det demokratiet var ment å være.

  ReplyDelete
 3. Jeg er enig i at det kan se slik ut utenfra, men går man dypere inn i årsakssammenhengene og tar med endringene i bl.a. medievirkeligheten de siste 20 år, så er det flere av disse punktene som ikke lengre gjelder. På 70-tallet ble Svein Hatløys utstilling som advarte mot kaldluftssjøen i Åsane sensurert, det ville aldri ha skjedd idag fordi vi har internett. Den kunnskapen som FØR ble brukt av eliten til å styre massene er idag fritt tilgjengelig derfor har ikke ideologiene samme innflytelse som før. Her følger noen eksempler:

  http://sandiego.indymedia.org/media/2006/10/119695.pdf

  http://www.ubu.com/film/berger_seeing.html

  http://www.sacred-texts.com/bos/bos114.htm

  http://www.youtube.com/watch?v=ZyQjr1YL0zg

  Som jeg skriver på en av mine egne blogger: (http://roomforspace.blogspot.com/)

  "The first step is to become aware of this connection. The next step is to learn the methods and tools. The final step is to use that knowledge for (re)programming your subconscious thought patterns and behaviour."

  Men min erfaring er ihvertfall at de aller fleste ikke er interessert i å anvende denne kunnskapen selv om de får den rett opp i hendene, slik at de kan møte fienden med deres egne våpen.

  ReplyDelete
 4. Vel, planene for Bjørvika er et reinspikket modernistisk prosjekt. Det samme er det nye kulturhuset her i Gjøvik, det finnes ikke snev av naturlig geometri hverken inn- eller utvendig. Og soneinndelingslovene praktiseres beinhardt, med totalt livløse boligfelt som følge. Det finnes i praksis ingen boligprosjekter hvor man først finner fram til beboerne, hvoretter disse planlegger nabolaget ut fra consensus. Alt blir gjort den motsatte veien, hvor nabolaget planlegges til detalj av byråkratiet og entreprenørene, FØR prosjektet legges ut på salg. Dette er som en følge av modernistisk ideologi, men dessverre er denne så dypt inkorporert i samfunnet gjennom snart hundre år, at de færreste er klar over hvordan den suger livskraften ut av oss.

  Når det gjelder andre former for ideologi har du nok mer rett, det er bare det at modernismen er så fordømt inkorporert i vår fysiske verden at de fleste tar den for gitt.

  Personlig ønsker jeg egentlig aller mest å bo i en Village Town: http://permaculture.org.au/2011/01/21/village-towns/

  Gjøvik avskyr jeg som helhet, men det finnes heldigvis noen få områder som har en viss kraft eller helhet over seg.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

Den store påskeflukten

Republiserer denne artikkelen i anledning at vi nærmer oss påske. Butikkene er allerede fulle av påsketilbud, og PermaLiv er også tidlig ute i påskegult. Enhver som har skaffet seg hytte i fjellheimen istedenfor å investere pengene i allmenningene, som f.eks. det utmerkede Livoll leirsted, burde gå i seg selv. Den suburbane fjellhytta med tilhørende SUV er et like alvorlig naturovergrep som å drepe svarte neshorn. Det finnes ingen som helst forskjell på de som kjører SUV på E6 oppover Gudbrandsdalen til hyttepalassene sine i fjellet, og de som reiser til Afrika for å krypskyte svarte neshorn i påsken.
Når energien brukes til å holde eller helst øke dagens produksjonstempo er det ikke noe som heter miljøvennlig energi. Danmarks 13000 vindmøllevinger av glassfiber som må byttes er et miljøproblem. Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig. Nesten alt av transport og produksjon er oljedrevet, og det finnes ikke noe bærekraftig alternativ. Forbruket må ned, ent…