Skip to main content

Fisking til dieselmusikk på Oksbakken

Republiseres med et stille håp om at roen igjen vil senke seg over Huetjernet og Oksbakksvollene.

Dette fotografiet er tatt på dagtid ved et mye brukt fisketjern på Totenåsen. Dessverre nytter det ikke lenger å fiske her på kveldstid, da noen har funnet det for godt å benytte et dieselaggregat de har plassert i et uisolert uthus, til å skaffe energi til lys og oppvarming på kveldstid. Dieselaggregat-musikken ligger derfor like tykt over vannet fra skumring til midnatt, som disen en kald høstmorgen.

Hva tenker disse menneskene? De har en av de solrikeste hyttetomtene på åsen, og hyttenaboene rundt dem har investert i store solfangere og solcellepaneler for å skaffe den kraften de trenger lydløst. Men dette overser de og plasserer arrogant et dieselaggregat i uthuset nede ved vannet, uten engang å gjøre forsøk på å lydisolere.

For et par år siden gjorde jeg en liten henvendelse til kommunen, men fikk til svar at dette var et privatrettslig spørsmål. Hallo! Er stillheten ved et av de mest benyttede fisketjern på åsen for barnefamilier et privatrettslig spørsmål! Jeg trodde det langsomme friluftsliv ved et stille tjern på Totenåsen var en del av allemannsretten?

Derfor hoppet jeg over fisketurene på Totenåsen i fjor, og satset på at de kom til fornuft etter et par års tid. Men de holder fortsatt på med dieselmusikken sin!

Hva kan gjøres?


(Hva er stillhet? Hvor er den? Hvorfor er den viktigere enn noen gang? Tre spørsmål – og Erling Kagges svar.)

Relatert


Comments

Popular posts from this blog

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.


Prøver fra Nordsjøen viser at mengden av små plastpartikler på rundt 20 mikrometer, er tredoblet siden 1970-tallet. Forsøk med planktonspisende dyr viste at de åt disse partiklene, som om de var plankton. Tanken på at plastplankton har blitt en del av ”økosystemet”, er urovekkende. Innbakt i komplekset er behovet for hjelpestoffer i nesten alle plastprodukter, til brannbegrensning, bløtgjøring, UV-stabilisering med mer, mest kjent er ftalater og bromerte flammehemmere. Andre miljøgifter absorberes av plaststoffet, og kan kanskje frigjøres i fordøyelsen til dyrene som spiser dem. Overflata til såkalte ”nurdles”, som kan minne om fiskeegg, inneholder opp til 1000000 ganger me…

Den store påskeflukten

Republiserer denne artikkelen i anledning at vi nærmer oss påske. Butikkene er allerede fulle av påsketilbud, og PermaLiv er også tidlig ute i påskegult. Enhver som har skaffet seg hytte i fjellheimen istedenfor å investere pengene i allmenningene, som f.eks. det utmerkede Livoll leirsted, burde gå i seg selv. Den suburbane fjellhytta med tilhørende SUV er et like alvorlig naturovergrep som å drepe svarte neshorn. Det finnes ingen som helst forskjell på de som kjører SUV på E6 oppover Gudbrandsdalen til hyttepalassene sine i fjellet, og de som reiser til Afrika for å krypskyte svarte neshorn i påsken.
Når energien brukes til å holde eller helst øke dagens produksjonstempo er det ikke noe som heter miljøvennlig energi. Danmarks 13000 vindmøllevinger av glassfiber som må byttes er et miljøproblem. Uansett energiform er bevegelse av ett tonn bilmetall ikke bærekraftig. Nesten alt av transport og produksjon er oljedrevet, og det finnes ikke noe bærekraftig alternativ. Forbruket må ned, ent…

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…