Thursday, November 9, 2017

Folk foretrekker "Lyckliga gatan"

Det brittiska forskningsinstitutet Create Streets har tillsammans med Prince’s Foundation For Building Community kommit med en rapport med titeln Housing Communities: What People Want. Rapporten visar hur bättre informerade bostadsutvecklare och meningsfulla samråd med medborgarna kan leda till populärare bostäder. Slutsatsen i rapporten är bland annat att det inte är förtätning i sig som skapar motstånd mot ny bebyggelse utan det är snarare den bristfälliga arkitektoniska designen, stadsplaneringen och utformningen av det offentliga rummet som är problemet. Författarna säger själva att resultatet är anmärkningsvärt tydligt. Människor vill se klassiska gator och kvarter med byggnader i traditionell stil.

Rapporten visar att människor vill ha klassiska gator och kvarter där man kan förflytta sig till fots och via kollektivtrafik. Man vill att nybyggnationen anpassar sig till och speglar platsens speciella karaktär och form och genom detta stärker stadens eller stadsdelens unika identitet. Motståndet mot höga byggnader är stort. Detta behöver dock inte vara ett problem, förutom för de 12% som stödjer höga byggnader, då man kan få ungefär samma täthet med lägre och bebyggelse och klassisk kvartersstruktur. Det är också mycket tydligt att traditionell arkitektur föredras. Siffrorna här (84%) ligger till och med högre än de som Arkitekturupproret presenterat tidigare (77%).

"Lyckliga gatan", her representert ved Damstredet i Oslo, er hva folk vil ha!

-Flickr.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...