Tuesday, July 17, 2018

Storgarden Holmstad i Øverskreien

Vi ruslet en tur opp til Holmstadengen i kveld, og på vegen knipset jeg dette bildet av storgarden Holmstad. Litt skjemmet ble det av sensoren, men snart kommer nytt kamera:-)

Mitt slektsnavn kommer herfra, da min tippoldefar fra Grythengen, som ligger 500 meter nedenfor, giftet seg med dattera på garden, og hun på død og liv ville ha med seg navnet, da hun syntes hun fikk så lite i medgift.

Egentlig skulle jeg hett Fossemøllen, men at det gikk som det gikk er greit nok, da min reise ble den motsatte av min stamfars. Han var husmannssønnen som endte opp som stolt småbruker med en unik kultur, mens jeg gikk fra å være industrieier til å bli kvitt arbeiderklassesøppel, som mistet min kultur og tapte stedet herr Fossemøllen vant.

Uendelig trist er det å vandre i denne grenda, og å vite at alt hva mine forfedre var og hadde, er og har ikke vi nå. Tapene av Grythengen og Holmstadengen som levende elvebruk er så store at det er umulig å fatte! Jeg forstår heller ikke hvordan folk makter å leve med slike tap?

Totenåsens apostel M.J. Dahl holdt sitt første møte på Toten i finstuggun her på Holmstad i 1892, hvor min oldefar var til stede, og hvor han var av de første totninger som ble frelst, sammen med en liten håndfull andre øverskreiinger.

-Wikimedia.

Hvilken uendelig forskjell er det ikke på et våningshus og en villa! Våningshusene på Toten er perler i kulturlandskapet! Hadde de enda fått ligge i fred, sammen med gardstunene sine!

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...