Skip to main content

Min første seljefløyte

I går var jeg og dattera med kulturskolen opp på Eiktunet og lærte å lage seljefløyter.

Før i tiden var det å lage seljefløyter en naturlig del av barndommen, men jeg ble 46 år før jeg laget min første seljefløyte, 40 år for seint ute.

Dette vil si at jeg har hatt en tapt barndom.

Men i det minste kan jeg nå kalle meg en ordentlig pappa. For hva slags far er man egentlig hvis man ikke engang klarer å spikke seljefløyter til sine barn?

Kunsten var ikke lett, og det ble mange forsøk før jeg fikk det til. Men til slutt ble det en ganske bra lyd, den låt i alle fall høyt. Kona mente det minte om brannalarmen.

Så vanskelig det er for et konsumentmenneske som meg å lage noe så enkelt som ei seljefløyte. I det gamle bondesamfunnet ville de ledd seg skakke av meg. Men dette viser også at Gail Tverberg har rett, og John Michael Greer tar feil.

Vi kan ikke falle tilbake til et lavere teknologisk nivå. Å lære å lage seljefløyter er bare en av en million ting vi må lære på nytt når den industrielle sivilisasjon faller. Det klarer vi ikke. Seljespikkerkurset på Eiktunet har overbevist meg om dette!

Comments

Popular posts from this blog

Feiende flott trapp i en fart

Raknehaugen og våre slektsgårder

På Toten råder omtrent samme grad av toleranse som under Taliban i Afghanistan, hvor enhver som ikke underkaster seg drømmen om Subeksurbania* er en kjetter og må steines eller utstøtes av det gode selskap. F.eks. er det blasfemi å hevde at slektsgårdene er våre fedrealtre og skal få ligge i fred i kulturlandskapet, lik gravhaugene. Man ribber ikke fedrealtrene og plyndrer ikke gravhaugene, fordi da mister de sin funksjon og sitt innhold!
Grunnen til at det er slik skyldes et dypt hat til vår rurale arv, fordi denne ikke kan forenes med de subeksurbane idealer. Trist, men sant😰


*Så langt jeg kan se etter søk på flere søkemotorer er begrepet Subeksurbania eller Subexurbania ikke tidligere benyttet, og må derfor anses som en ny betegnelse eller et nytt ord. Ordet Subexurbania eller Subeksurbania, motsatsen av Narnia, ble skapt i mitt hode søndag 17. juni 2018, og første gang benyttet i denne tekst 19. juni 2018.

Overflatebehandling

EmulsjonsmalingFibermalingGrunningJernvitriolKalk- / kalksementmalingKaseinmaling LeirmalingLinoljeLinoljemalingLimmalingLutNaturlige harpikser NaturmalingPigmentRustbeskyttelseSilikatmalingSkjellakkSlammalingSyntetisk malingSåpeTreoljeTretjæreVannglassVoks