Sunday, November 5, 2017

Backyard Life at Damstredet, Oslo

See the images at Holmstad Gallery.

See the images at Flickr.
Damstredet (1–11, 2–26[1]) er en smal og krokete gate i Oslo, bydel St. Hanshaugen.

Bygningene langs Damstredet er alle lave trehus, og stammer fra perioden 1810 til 1860. Det første huset, Solberg, nåværende adresse Damstredet 1, ble oppført i 1756 av billedhoggeren Ole Meyer. Nevøen hans, billedhoggeren Andreas Hansen Meyer, tok over huset i 1767, mens sønnen hans, Ole, også billedhugger, oppførte en ny bygning i 1838. Vennen hans, forfatter og poet Henrik Wergeland, da nygift, flyttet inn, og tilbrakte to av sine mest produktive år her, før han flyttet til Grotten i 1841. Solberg ble senere hjemmet til arkitekt Heinrich Ernst Schirmer, og senere generalmajor og forsvarsminister (1868–1872) Nils Christian Irgens.








5 comments:

  1. Heisann, her var det mange kjente steder for meg, vet du! Har jo bodd nesten 20 år rundt i den byen, og vært veldig mye i det området du har tatt bilder av i denne og den andre Oslo-serien din. Jeg kan hjelpe med litt lokasjon og historikk for en del steder i f.eks. Flickr-galleriet ditt:

    Damstredet har du plassert, og hovedveien i bunnen av Damstredet er Fredensborgveien, som fortsetter som Maridalsveien videre nordover etter rundkjøringa femti meter opp fra Damstredet. Litt lenger opp i Maridalsveien går Telthusbakken opp som en liten stikkvei tilsvarende Damstredet, og med like koselig og gammel bebyggelse.

    Hele det skrånende området på vestsiden av Fredensborgveien/ Maridalsveien mellom Damstredet i sør og Telthusbakken i nord er en del av Akersberget. En veldig fin og nå veldig dyr sentrumsbydel, og der ligger i tillegg til disse gamle husene et stort, grønt friområde og parsellhager for beboerne.

    Inni Akersberget var det en gang sølvgruver, en ikke ubetydelig inntektskilde for byen. Gruvene er åpne for omvisning av og til. Og det er mer underjordisk historie i Akersberget; litt lenger ned er det svære fjellhaller som var lager for bryggeriet/ mineralvannfabrikken Fontana, som lå i Fredensborgveien inntil Akersberget. Fra disse lagerrommene går det tuneller ned til noen steder langt nede i sentrum som var populære vannhull den gangen (100 år siden?), jeg tror ølhallen på Youngstorget var et av disse.

    Videre har du avbildet en bratt bakke med masse grafitti overalt, det er Brenneriveien, der det er mye litt rocka utesteder og liv. Musikkstedet Blå ligger bl.a. her.

    Den store, litt fabrikkaktige teglsteinsbygningen med store, buede vinduer ut mot fortauet ligger i Hausmannsgt. 37-39, og var i sin tid sk. veistasjon for Oslo Veivesen. Jeg tror fabrikkpipa der betyr at de kokte asfalt i det huset.

    Og sist, men ikke minst er forsåvidt Grünerløkka ikke langt unna, men på den andre siden av Akerselva (østsiden). Takker for et gjensyn med et litt ekte Oslo. :)

    ReplyDelete
  2. Takk Achsel! Har lagt til teksten din i beskrivelsen av flickr-galleriet, det gjorde seg ;-) Nyttig med litt informasjon om hvor man har vært, og jeg ble nesten rørt over å finne et så flott område i vår akk så skakkjørte hovedstad. Ellers hyggelig at du kikker innom, da det gjør godt å vite at man også har enkelte ytterst intelligente og kunnskapsrike følgere.

    ReplyDelete
  3. Jeg kikker innom! Og det bidrar jo i seg selv jevnlig til det som måtte være av vett og forstand her i hu(s)et, så det er en god sirkel det der, egentlig. Bare passe på så ikke vi blir så glupe at vi må drasse rundt med egne trillebårer til hjernene, Øyvind! :D (Da blir det motseleksjon på litt sikt) Ellers bør jeg vel korrigere/ presisere ørlite grann her; Jeg sier Brenneriveien, men bildet viser vel strengt talt "Ingens gate", en uoffisiell sidegate til Brenneriveien. Men alt ser sånn passe Fristaden Christiania, filial Oslo ut nedover i dumpa der.

    ReplyDelete
  4. Kanskje vi burde lage til en liten kulturvandring fra Damstredet for Kulturverk? Du har kunnskapen, jeg har fotografiene. Var vi dyktige kunne det hele muligens ende opp i en liten utstilling :-)

    ReplyDelete
  5. "Kollektivisme er imidlertid det naturlige for mennesket. Dette ser vi både i klyngetunene og i urban bebyggelse, som i Damstredet ved St. Hanshaugen, hvor jeg gjorde en fotoserie på tirsdag.

    Her er det gata som spiller tunets funksjon, eller "lyckliga gatan", denne som ble ødelagt av svenskenes "miljonprogram". Kanskje får jeg med Achsel Ford, som besitter en utrolig kunnskap om området, og skriver artikkelen og lager utstillingen "Lyckliga gatan ved St. Hanshaugen"? Achsel har kunnskapen, jeg har bildene, så hvorfor ikke slå dette sammen."

    http://www.kulturverk.com/2017/10/13/verandaen-limet-i-tunet/#comment-3597026650

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...