Wednesday, March 6, 2019

Gjøvik - Mjøslandets Mordor

Bondelia gamle husmorskole, Sørbyens siste karakterbygg, med sine flotte frukthager, knust og lagt i grus, sammen med byens siste vakre minner og drømmer.

-Wikimedia.

Så var Bondelia gamle husmorskole revet, ufattelig trist og meningsløst. Husker jeg en gang i tiden hadde drømmer om å etablere en økolandsby rundt Bondelia gartneri, og at Bondelia husmorskole kunne være landsbysenteret, etter modell av Dyssekilde økolandsby i Danmark, en stor suksess. Men nei, i Gjøvik skal alle drømmer knuses, og det flotte området ned mot Mjøsa på nedsida av Fv. 33 når man kommer inn til byen sørfra, er bygget ned av meningsløse, monotone rekkehus og noen store mjøsbunkere i strandkanten, for de som hadde råd til å bla opp de ekstra millionene som trengtes, for å kunne ligge å briske seg nede ved Mjøsstranda.

Nå er også dette karakterbygget, Sørbyens siste, på oversida av vegen, revet for å gi plass til like meningsløse boliger. Et steinkast lenger inn mot byen ligger massevis av ufattelig stygge blikkbokser for tidligere Biltema etc., men man måtte selvsagt bare rive Sørbyens vakreste bygg.

Gjøvik er Mjøslandets Mordor, her får intet vakkert lov til å stå, og ingen drømmer slå rot. Men så er da også denne byen administrert av en fallen speider, i likhet med Sarumann, en fallen istarier og Saurons håndlanger.

Mønster 104; SITE REPAIR **, forteller oss:
Conflict
Buildings must always be built on those parts of the land which are in the worst condition, not the best.

Resolution
On no account place buildings in the places which are most beautiful. In fact, do the opposite. Consider the site and its buildings as a single living eco-system. Leave those areas that are the most precious, beautiful, conformable, and healthy as they are, and build new structures in those parts of the site which are least pleasant now.
Politikere og utbyggere skjuler seg alltid bak forskriftene, det er ingen grunn til å tro at forskriftene ikke er fulgt, forteller de oss. Men forskrifter er ikke hellige, det er imidlertid Christopher Alexanders A Pattern Language.

Nå bygger de ned Sørbyens mest verdifulle område med boliger, Hovdetoppen, byens hellige fjell og villmarkstopp, har politikerne servert på sølvfat til profittkåte utbyggere og deres arkitekter. Samme med Huntonstranda, som kunne blitt Mjøsparken og en del av byens grønne perlebånd. Også randsona i Tranberglia har de ofret til utbyggerne. Alt sammen av byens vakreste, mest komfortable, verdifulle og sunne områder, hvor Hovdetoppen var indrefileten av indrefileten av indrefileten.

Gjøvik ligger i grus og har mistet alle sine fortrinn, lik Bondelia gamle husmorskole. En by for steinhjerter og knuste drømmer, hvor intet reflektert og empatisk menneske kan leve og blomstre.

Gjøviks politikere med sin rådmann, en fallen speider og byggebransjens mann.

Relatert


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...