Friday, February 15, 2019

Bryggerhuset

-Wikimedia.
BRYGGERHUS...kaller vi det i Østfold. Dette nyttige huset på gården hvor man foretok litt "grøvre" husarbeider. Det var "alltid" pipe og ildsted i bryggerhuset. Her ble det vasket klær, her ble gjerne grisen slaktet og partert. Utallige er de medisterkakene som er stekt i bryggerhusa, og for ikke å snakke om hermetisering av koteletter og annet kjøtt på Norgesglass. Var det sild til middagen ble den ofte stekt her, da slapp man lukta i hovedhuset. MAO. Et avlastningssted for kjøkkenet. Hva heter den type hus i andre deler av landet? - Gunnar Kullerud
Selv har jeg innbilt meg at bryggerhuset stort sett ble benyttet til å bake flatbrød og brygge øl, men det var nok så mye mer enn dette, takk til Kullerud som rykket meg ut av denne illusjonen :-)

Bryggerhuset var vel rett og slett grovkjøkkenet, og her var nok litt av et liv og masse sladder. Selv vet jeg sannelig ikke om det er igjen andre bryggerhus enn dette i Holmstadengen, her i grenda?

Ja, det er så trist med disse engene, Mjøslandets høylys, som visnet hen og mistet kulturbærerne sine. Skulle vært skikkelig morsomt med et bryggerhus. Dessverre er det kun kamerasensoren det nytter å eksponere videre på i dag, og ikke historiemaleriene våre, da penslene og gardskoronaen forsvant.

Så man får bare fortsette å eksponere kamerasensoren, fram til noen en dag kanskje bryr seg?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...