Friday, November 2, 2018

Ønsker du gamle Solhaug Trevare på veggen?

-Wikimedia.

Gamle Solhaug Trevare står på Østre Totens liste over verdifulle kulturminner, og med rette! Her har jeg to versjoner av denne staselige fabrikkbygningen, slik den åpenbarte seg fra sin beste side i et fantastisk kveldslys en augustkveld. Fotografiet er superskarpt, og teglsteinspipa gløder.

Bedriften hadde først sine lokaler ved Olterudelva nederst i Grythengen, hvoretter den ble flyttet til Skreia en kortere periode, før denne flotte fabrikkbygningen med den staselige teglsteinspipa ble reist nederst i Kronborgsætergrenda. Det ble seinere bygget en ny fabrikkbygning bakenfor bygget vi ser her, som ikke har noe i nærheten av de samme estetiske kvaliteter.

Les mer om historien og se bilde fra byggingen hos Lokalhistoriewikien.

Kanskje har du selv arbeidet på Solhaug Trevare engang, og kunne tenke deg dette flotte bildet over sofaen i finstua? Eller bare elsker du gamle fabrikkbygg? Ta kontakt så finner vi beste løsning!

-Wikimedia.

Må si jeg ble fornøyd med bildene, meget skarpt og flott kveldslys, med en dramatisk himmel. I tillegg står det nesten alltid biler eller motorsykler foran bygget, da det nå er Hawgs MC som disponerer lokalene. Så her hadde jeg dobbelt flaks😃Bakenfor lå gamle Fossum handel, og på motsatt side av vegen et lite sagbruk. På andre siden av elva lå grendemeieriet. Harald Holmstad hadde forresten butikklokaler en stund i første etasje, hvor han drev landhandleri. Han holdt også til i den tidligere nærbutikken som Fossum overtok en stund. Imidlertid tror jeg han begynte som landhandler på Kapp. Siste del av sin landhandlerkarrière holdt Harald til i lokalene til Mistereggen på Skreia, som nok tok over etter Harald og vel måtte være den siste landhandler på Skreia. Harald var bror til min bestefar, han hadde også en annen bror, Kolbjørn, som drev jernvare på Bøverbru, men hvor hans lokaler var vet jeg ikke?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...