Saturday, November 3, 2018

Holmstadsveen x 3

Holmstadsveen ligger helt øverst i Kronborgsætergrenda, opp mot Totenåsen.

-Wikimedia.

En nærmere titt på låven i Holmstadsveen, som gjør seg godt i snøen. Våningshuset, ei tømmerstue, ble imidlertid solgt som hytte til Trysil. Så nå står låven uten våningshuset sitt, på samme vis som Grythengen står uten låven sin. Hva som er verst er sannelig ikke godt å si?

-Wikimedia.

Selv om de som bodde på Holmstadsveen i sin tid nok var fattige, var de velsignet med ei rik utsikt, og i tidligere tider kunne man skue Mjøsa hele 7 steder øverst i jordene. Nå må man imidlertid nøye seg med 5, men ikke dårlig det heller.

Her er kameralinsa ikke vendt mot Mjøsa, men mot resten av Øverskreien, hvor Røyse, som ligger helt øverst i Skullerudgrenda, ses rett fram. Min oldefar og hans bror hentet koner derfra.

Man kan av fotografiet se at grenda mi er den høyestliggende på Toten, og jeg antar at Holmstadsveen ligger på ca. 500 moh.

Men på et vis kan man si at Oksbakken var det høyestliggende bruket i grenda, da de som bodde på dette åsbruket gikk om Hongsætra ned til Skreia. Der hadde de 10 barn, som hadde skoleveg ned til gamle Stange skole over tunet på Holmstadsveen, en vandring på nærmere 10 km. i allslags vær. Barna der klarte denne skolevegen godt uten den nye skitrasemotorvegen mellom Holmstadsveen og Hongsætra, som helt har utradert mine forfedres spor. De måtte nok tråkke løype selv de.

Nedenfor jordene ligger Kronborgsætra, som i min oppvekst var Totens største turistdestinasjon, med unik gourmet-mat.

-Wikimedia.

Fra lokalhistoriewikien, av Inger-Marit Østby:

Holmstadsvea (Sveen, Svea) (gnr. 211, bnr. 3) er et tidligere småbruk, som ligger lengst sør på Kronborgsæterlinna i Skreien i Østre Toten kommune. I dag ligger Holmstadsvea under garden Øverby

Holmstadsveen ble fradelt garden Holmstad i 1802, og solgt til Hans Knudsen av gardbruker Jens Holmstad. I Toten, Vardal og Biri Sorenskriverarkiv står følgende: «Jens Holmstad var nærværende og fælles med Hans Knudsen angav, at han har solgt til ham denne Plads Holmstadsveen saaledes som samme er indhægnet i et Jorde og en Eng med paastaaende Huuser samt Rettighed med Gaarden Holmstads Creature og i liigetid at have i sammes Skov og Udmark saa mange Creature som kan fødes paa Pladsen.»

I 1848 ble det gjort en ny oppdeling av Holmstadsveen, da eieren Peder Andersen solgte en fradelt parsell til Anders Andersen Holmstad. Denne parsellen utgjorde omtrent halvparten av bruket, og ble kalt Holmstadsveen Nordre (gnr. 211, bnr. 4).

I 1879 ble Holmstadsveen søndre solgt til Christian Johannesen for 2000 kroner. Johannesen solgte bruket videre til Ole J. Kronborg, som også kjøpte Kronborgseter i 1910.

Våningshuset i Holmstadsvea ble borte på første halvdel av 1900-tallet, men i 1940-årene ble det laftet ei lita tømmerhytta på samme stedet. Denne tømmerhytta tjener nå som fritidsbolig i Trysil.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...