Skip to main content

Oppmuntrende ord!

Fortsett med å legge ut stoff fra Øverskreien. Bygdeboka om Toten har ikke fått med seg Øverskreien og Lensbygda. Savner det stort. Mora mi var derifra. To hus nerafor Solgløtt. Hilsen Frank Erik Solli. Kunne gjerne hatt etternavn med Nygård og Faråsengen i tillegg. - Frank Erik Solli, i Merket av tidens tann
Men hvem er det jeg skuer på tunet mitt i dag? Er det ikke sønne-sønnesønns datter av disippelen jeg hadde kjær? På naboenga mi, hvortil jeg hvilte mitt blikk i pur stolthet til morgenkaffen ved kjøkkenbordet. Vi hadde grunn til å prise Herren den gangen!

Har hørt at du har så flott stemme. Og at storesøstra di allerede har knekt notekoden. Ja, disse talentene har dere ikke arvet av faren deres. Kanskje burde dere danne duetten "The Belle Epoque Sisters"? For selv om det ikke lenger er noen grunn til å prise Herren i engene våre, er det all grunn til å prise tida mi!

- M.J. Dahl, i ord fra Himmelen

Sanger fra "The Belle Epoque", i kjøkkenvinduet i Holmstadengen, hvor denne sangskatten ble samlet i åsfolkets sangbok. Hvor hver grend hadde sitt musikklag, med dyktigere musikere enn noen skulle tro. La oss minnes "The Belle Epoque"!

Holmstadengen var sentrum for fattigfolkets religion, som gav de tidligere husmenn rundt Totenåsen identitet og stolthet. I bakgrunnen synes Balke kirke, hvor storbøndene etter Balkehøgda samlet seg.

Dessverre fant ikke Totens bygdebok det verdt å skrive om husmannsfolket og fattigmannskristendommen i Øverskreien og Lensbygda😢

Comments

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…