Wednesday, August 8, 2018

Plassmakeri som den ypperste form for miljøkamp! (Placemaking as a New Environmentalism)

Dette er en gammel post jeg reposter med nytt bilde fra Skansen, et sted som på alle vis imøtekommer punktene nedenfor. Det er imidlertid slik at det bør også være godt å leve utenfor de mange vidunderlige friluftsmuseumene våre, slik at åndelige, kulturelle og sosiale behov blir imøtekommet i hverdagen. For enga mi og grenda mi ble ikke disse spørsmålene stilt, de kaller det politiske prosesser, men hva skal vi med disse når bærerne av den dype grenda ikke orker mer?

Den dype grenda er nå kun å finne på de mange friluftsmuseene, som her på Skansen ved Stockholm, et sted til inspirasjon. Selv kommer jeg imidlertid til å forlate grenda mi, da den har blitt for grunn, hvilket er uutholdelig når den dype grenda er dypt rotfestet i hjertet.

I 7 generasjoner har vi nå hatt tilhold i grenda vår, men nok er nok, det får være grenser for ødeleggelser og uvett, ikke minst med det nye pumpehuset ved tunet mitt og skitrasemotorvegen etter grendestigen min.

Imidlertid håper jeg at vi en dag kan se en ny tid, hvor sant fremskritt og ekte velferd verdsettes.

Vi har ikke fart vel, så da får man heller ingen vel-ferd. Trist er det uansett, da grenda mi nådde den høyeste form for velferd gjennom allmenningene i Kristus. Under førkrigsgenerasjonen hadde vi en sann velferdsnasjon, med etterkrigsgenerasjonen fikk vi en falsk velferdsstat.

-Wikimedia.

But we will also be asking new questions:
  • Is it enhancing life, both natural and human?
  • Will it maximize the potential for creativity and broad social changes?
  • Does it reflect love and care for our surroundings (environmental, community, social, cultural, historical, and economic)?
  • Does it support the broader ecological and social systems of which we are a part?
  • Is it the best we can do to nurture nature, communities and people?

Related reading:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...