Thursday, August 2, 2018

Repair Manifesto

Selv er jeg veldig flink til å slite ned ting, kanskje med et lite unntak for kameraer. Sykkelen min er f.eks. 35 år, og bilen 19 år. Hva jeg legger merke til for de som stadig kjøper nye biler og annet, er at begrunnelsen til dette er at nye ting er mer miljøvennlige, samt at de kjøper dyre merker med det argumentet at de varer lenge. Et pussig argument så lenge de aldri prøver ut teorien i praksis.

Når sannheten kommer på bordet er denne at disse menneskene er konsumer-narkomane, de må ha nye ting hele tiden, privat eller på jobb, da dette utløser en belønningsrus i hjernen. Ja, de er virkelig narkomane, og går gjerne over lik for å få ubegrenset tilgang til denne rusen, som også innbefatter dyre reiser til eksotiske mål. Enhver som kan hindre dem i å oppnå konsumer-rusen sin må vekk, asketer står først i køen og kastes gjerne ut av bedriften sin en aftenstund, uten den ringeste respekt for de 20 par arbeidssko denne asketen har slitt i filler gjennom mange år, uten at de har slitt ut så mye som et lag skokrem selv. Revisorer, banksjefer, slekt og venner synes dette er slik det skal være, da de konsumer-narkomane er gode representanter og forbilder for tidsånden i det sein-moderne samfunnet. Som har forfalt totalt etter at vårt samfunn nådde sin topp under M.J. Dahl i Holmstadengen, som aldri kastet en eneste sko, men reparerte dem med stor kjærlighet.

I profitt-samfunnet skal det ikke være morsomt å reparere ting, støvsugermotorer er plomberte slik at de ikke kan repareres, og å bytte hjul på sykkelen koster gjerne det halve av en ny sykkel. En viktig måte for å opprettholde profitten er å bygge inn svakheter i produktene, slik at de helt unødvendig bryter sammen etter noen få år. Hva som har kvalitet selges til overpris, slik at bare de rikeste har råd til å kjøpe det, og dette havner i beste fall som søppel for de mindre privilegerte etter en tid.

Når sant skal sies er den eneste måten å få kontroll over de konsumer-narkomane på, samt å få til et reparasjonssamfunn, å innføre lommedemokratiet til Terje Bongard. Det finnes rett og slett ingen annen måte. Så ønsker du et reparasjonssamfunn uten konsumer-narkomane og vanvittig sløsing, kjøp boka til Bongard og kjemp for demokratimodellen hans!

Men har du mulighet, reparer gjerne også dine gamle ting. Eller slit dem i det minste i filler😠

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...