Skip to main content

Simple boliger

Hvorfor bygger vi halvhjertet? Byggteknisk, arkitektonisk, funksjons-, material- og håndverksmessig ufullstendig. Romerne bygde i naturstein, betong og teglstein, vi beundrer byggverkene deres, noen er fremdeles i bruk, arkitektoniske mesterverk. De gjorde ingenting halvhjertet. I dag har vi en overlegen betongteknologi, dette fleksible materialet som kan formes akkurat som man ønsker. Betong kan gjøres spennende på mange måter, som ved å presse inn pen og rund elvestein i yttersjiktet, som frilegges. Uten en ytre hinne, uten et tynt skall. Akkurat som tre er det, som stein og tegl. Lag på lag med indre skjønnhet, solide, tilnærmet evige materialer, som eldes med stil. Norges eldste ikke-kirkelige trebygning, Vindlausloftet i Telemark, ble laftet på Erling Skakkes tid og står fortsatt, 840 år seinere.

Turisthytta på Leka

Hva tilbys en stakkars boligkjøper i dag? Gips-, MDF- og sponplater, livløse forfallsmaterialer. Trehus kaller de det, disse platehusene. Gips i vegger og tak, lag på lag. Gipsplater er et forfallsmateriale med en ytre hinne av tynn kartong, elsket av entreprenørene fordi de er så billige og raske å montere. Gips skal være så bra mot lyd. Men når det endelig er oppe slår de digre maskinspiker gjennom lydveggen der det ikke er mothold. Skal man restaurere, bytte noen panelplater, blir underliggende gipsplater fulle av hull og flenger. Gips gir heller ikke noe feste i seg selv, slik at utenpåliggende plater uten spikerfeste gir svikt. Å restaurere en lydvegg i gips er vanskelig. En leilighetsskillende lydvegg i massivtre eller kalksandstein er derimot fleksibel og robust, uten forfall og skjørhet.

Ved innendørs luftfuktighet på 50 % vil gipsplater kun fuktbuffre ca 0,09 kg/m2, mot ca 1,08 kg/m2 for heltre, ved tykkelser rundt 20 mm. For trepanel kan du bare finne en enkel spiker i roteskuffen når du skal henge opp et bilde, og så greit å flikke på. Det kalles livskvalitet.

Man slipper kubbinger og utlekting med plater, det er derfor raskere å montere, men å plassere stenderne så panelplatene går fint opp i hjørnene, uten at det kun blir igjen ei lita flis mot profilen, blir ikke tatt hensyn til. I hjørnene blir det gjerne bare dratt på ei strime farget akrylplast, som før eller siden smuldrer opp. Uten spikerslag blir det umulig å legge elektrisk opplegg foran plastsperra/diffusjonsbremsen, og det blir lite å henge opp tunge ting i. Gode, gode gamle dager, da man hadde tid til å gjøre ting skikkelig. Alle disse gamle stuene så fulle av håndverk og treets slitte patina, en umulighet med panelplater.

I vårt effektive samfunn skal alt forenkles. Forenklet undertak består av tynne trefiberplater lagt med en liten overlapp, disse leveres i 5-8 % fuktkvote. For å forenkle legges de rett på taket, uten at de er akklimatisert til en likevektsfuktighet på rundt 18 %. Resultatet er bulker og glipper, hvor snødrev får en forenklet inngang. For å forenkle blir gjerne stroppebånd og skrot etterlatt under betongpannene.

Hvorfor legges materialpakker på tynne underlag, slik at man er sikker på at de synker ned i gjørma? Hvorfor lagres materialer sommeren over under hullete pressenninger som er dårlig festet, et drivhus for mikroorganismer? Ønsker man å skape ideelle forhold for mugg og skimmelsopp, kunne fransk osteindustri vært et klokere yrkesvalg.

Bokvalitet, summen av begreper som arkitektur, materialitet, detaljer og håndverk, personliggjorte boliger, universell utforming, gode funksjonsmål, bærekraftige samfunn, private soner og felles rom, enkel og robust teknologi, et naturlig innemiljø, så mange faktorer som ofres på profittens alter.

En bolig som spiller på lag med tiden, som ikke har tiden som motstander. Tiden er glemt av dagens entreprenører, de ser en bolig som ferdig når den er ferdig. Ikke som en bolig som kan og skal endres sammen med menneskene som bor der, som tåler endringer og tidens tann. En bolig som aldri blir ferdig, en endringsbolig.

Politikere, stedsutviklere, boligkjøpere – stopp byggingen av disse simple platehusene. Still krav! Bygg for generasjoner som kommer, bygg for evigheten. Bygg i massivtre, bygg i teglstein, bygg i lettbetong. Sunne materialer, varige materialer, sjelfulle materialer. For mennesker med sjel!

Videre lesning:

Artikkelen er publisert i Dagbladet 08.03.2008.

Comments

  1. Jeg ønsker meg et økohus i lalftet tømmer.. men tror ikke det finnes dessverre. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Berre du kan byggje med kjærleik

Då Gud skapte mennesket i sitt bilete var det nett fordi han gav oss evna til å skapa, det er dette det tyder å vera skapte i Guds bilete. Eg tenkjer ikkje her fyrst og fremst på ein religiøs Gud, eg tenkjer mest på den Gud som Christopher Alexander har openberra for oss, og som du kan lesa om i denne kommentaren hos P2P-Foundation.


Å skapa er å blottleggje Guds vesen, som ein stjerneport kor igjennom Guds auge stirer mot oss, ein direkteveg til Gud. Dette skjer gjennom å intensivere sentra, kva Christopher Alexander kallar for heilskapsutvidande transformasjonar, den ypparste forma for bøn. I middelalderen var dei gode på dette, kva ein kanskje kan kalle for "lovbygging", "lovmaling", "lovveving" og sjølvsagt òg lovsong. Men Gud vara meg vel, ikkje den lovsongen ein finn hjå dagens gladkristne, som er like falsk som dei moderne gudshusa deira. Det var i middelalderen vi fann ekte Gudstru, materialisert i kvar einaste stein dei kjærleg forma. I sanning de…

En slags trist global ideologi

Jens Erneholt er trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.

- Han har tröttnat på den "trista" modernismen

– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.

Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort f…

Plast, et miljøproblem

Naturmaterialer har nedbrytere som produserer motsvarende enzymer, for slik å tilbakeføre organisk materiale til jorden, til nytte for nye generasjoner planter og dyr. Syntetiske materialer mangler disse hjelperne, derfor kiler de seg fast overalt i økosystemet, og truer til slutt med å blokkere selve livshjulet.