Skip to main content

Påske ved herr Fossemøllens øyensten

Et syn som ville varmet herr Fossemøllens hjerte


Ganske forunderlig hvor mye fine gardiner det er på markedet.

Wikimedia.

Storesøster står for kunsten i lillestua. Her familien Holmstad på tur i det fine påskeværet. Lillesøster er så liten nederst i bildet at hun nesten ikke synes.

Totenkniv.

Wikimedia.

På dette gulvet her i lillestua ble bestefar født under krigen, og nå leker jeg her

Men det er lenge siden krigen nå, og bestefar har allerede blitt gammel. Her feirer han 74-årsdagen med tyttebærkake, som er hans favoritt.

Til tross for alderen ser han ganske frisk ut, men så reiste da også hans tippoldefar over havet som 73-åring og feiret 74-årsdagen som nybakt amerikaner.

Mens tipp-tipp-tippoldefar reiste over Atlanteren som 73-åring, valgte bestefar heller å imponere ved å debutere på skateboard. Det gikk som det måtte gå, og en av de tre hovedsenene i skulderheftet røyk rett av. Det var den sena som løfter oppover, og som dere ser må bestefar ha hjelp av vensterarmen for å klare å løfte bløtkaka.

Doktoren var allikevel imponert over at bestefaren min klarer å løfte så mye som han gjør med brutt sene.

Blir det tyttebærkake på 75-årsdagen? Dette var den aller siste tyttebæra, og helt tomt for tyttebær i fryseren har det neppe vært på flere tiår!


Bestefar har nok litt lengre skrittlengde enn meg ;-)

Det blir noen skritt på meteren her

Kjøkkenet er smått, men ble allikevel småkoselig

Kjøkkengardinene hadde bestemor vunnet på misjon en gang for lenge siden, og nå kom de plutselig til nytte.

Wikimedia.

Wikimedia

Wikimedia

Trapperommet har blitt til lekestue

Babusjkaen er av de mest populære lekene.

Spisebordslampa til 75 kr.

Wikimedia.

Spisebordsstolene laget tippoldefar Johannes Lindstad i Kloppen.

Wikimedia.

Vidunderlig gardinmønster!

Wikimedia.

En som stadig var innom på Grythengen i sin tid og satt i disse rommene, var Magnus J. Dahl. Skulle vært spennende å kunne lyttet til samtalene med ham!

Comments

  1. It's hard to believe the difference between the climate at your place compared to the sunny warm weather here in Australia. Nice to see however.
    I saw your post in Our Finite World, me being ejhr2115 a moniker I was forced to use by Word press.
    Pity I can't post a picture myself [so it seems]

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Venter metankatastrofen oss?

I dag inneholder atmosfæren 5 gigatonn metan. Et estimat anslår at rundt 50 gigatonn metan kan være i ferd med å frigis i Arktis, dvs. en tidobling. Flere tusen gigatonn ligger lagret i den arktiske permafrosten, i den Øst-Sibirske arktiske havhylla alene ligger det 500 - 5000 gigatonn metan.

Metan er ved frigjøring mer enn 150 ganger sterkere som klimagass enn CO2, etter 20 år 86 ganger sterkere i gjennomsnitt, og etter 100 år 23 ganger sterkere. Dette fordi den blir til H2O og CO2.

Mennesket er et produkt av ilden, dette ser nå ut til å bli vår bane. Imens er det søndagsåpne butikker som debatteres, selvsagt en uting og et pådriv for konsumerismen, men allikevel et bevis på menneskets korte tidshorisont.

"Geoengineering" kan ikke hjelpe oss, det er langt mer fornuftig å lagre karbon i jordsmonnet. Det er 5-6 ganger mer karbon i jorda enn i atmosfæren og vegetasjonen sammenlagt. Her kan biokull (terra preta) spille en viktig rolle.

Biokull kan bli i jorda i flere hundre tu…

Den djupe grenda

Underleg er det å vera i fedregrenda, og frykte at den djupe grenda bakom skal ta det siste andedraget. Då har vi berre att den grunne grenda, som er ein illusjon frå Amerika.
I den grunne grenda har plassmålaren vorte ein kulissemålar, for kulisseplassar, lik fototapet med sponplatar bakom.
I den djupe grenda syng ein songane åt fedrane sine. Ein vyrder og aktar dei gamle plassane, lik levande historiemåleri i landskapet. Måla med kraftfulle penslar, av autonomi, krinslaup og retrovasjon.
I den grunne grenda har dei gamle plassane vorte villaparkar. Ein dyrkar ikkje permakultur, men får alle behov dekte utanifrå, gjennom røyr, kablar, bilar og pumpehus.
I den djupe grenda rår stilla, og elden bakom, frå dei som gjekk føre, brenn sterk og klår. Viss denne elden sloknar, rår berre den grunne grenda, og då kjem kulden snikande.