Skip to main content

Påske ved herr Fossemøllens øyensten

Et syn som ville varmet herr Fossemøllens hjerte


Ganske forunderlig hvor mye fine gardiner det er på markedet.

Wikimedia.

Storesøster står for kunsten i lillestua. Her familien Holmstad på tur i det fine påskeværet. Lillesøster er så liten nederst i bildet at hun nesten ikke synes.

Totenkniv.

Wikimedia.

På dette gulvet her i lillestua ble bestefar født under krigen, og nå leker jeg her

Men det er lenge siden krigen nå, og bestefar har allerede blitt gammel. Her feirer han 74-årsdagen med tyttebærkake, som er hans favoritt.

Til tross for alderen ser han ganske frisk ut, men så reiste da også hans tippoldefar over havet som 73-åring og feiret 74-årsdagen som nybakt amerikaner.

Mens tipp-tipp-tippoldefar reiste over Atlanteren som 73-åring, valgte bestefar heller å imponere ved å debutere på skateboard. Det gikk som det måtte gå, og en av de tre hovedsenene i skulderheftet røyk rett av. Det var den sena som løfter oppover, og som dere ser må bestefar ha hjelp av vensterarmen for å klare å løfte bløtkaka.

Doktoren var allikevel imponert over at bestefaren min klarer å løfte så mye som han gjør med brutt sene.

Blir det tyttebærkake på 75-årsdagen? Dette var den aller siste tyttebæra, og helt tomt for tyttebær i fryseren har det neppe vært på flere tiår!


Bestefar har nok litt lengre skrittlengde enn meg ;-)

Det blir noen skritt på meteren her

Kjøkkenet er smått, men ble allikevel småkoselig

Kjøkkengardinene hadde bestemor vunnet på misjon en gang for lenge siden, og nå kom de plutselig til nytte.

Wikimedia.

Wikimedia

Wikimedia

Trapperommet har blitt til lekestue

Babusjkaen er av de mest populære lekene.

Spisebordslampa til 75 kr.

Wikimedia.

Spisebordsstolene laget tippoldefar Johannes Lindstad i Kloppen.

Wikimedia.

Vidunderlig gardinmønster!

Wikimedia.

En som stadig var innom på Grythengen i sin tid og satt i disse rommene, var Magnus J. Dahl. Skulle vært spennende å kunne lyttet til samtalene med ham!

Comments

  1. It's hard to believe the difference between the climate at your place compared to the sunny warm weather here in Australia. Nice to see however.
    I saw your post in Our Finite World, me being ejhr2115 a moniker I was forced to use by Word press.
    Pity I can't post a picture myself [so it seems]

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…

Hårdåg i engen I

Følg "Hårdåg i engen II"!Det kommer en tid da historien skal skrives. Våre etterkommere er interessert. - John-Arvid Volden, Utflyttet frøyværing
Selv fotograferer og deler jeg først og fremst for våre etterkommere, slik at de kan ha en historie å skrive, hvis de er interessert. Volden tror de vil være det. I likhet med Volden vil vi snart også være utflyttet, da skjebnen ville det slik at vi skulle være her en tid. Men kommer en vakker sommerkveld, som i går kveld, har man straks denne forskrekkelige gaulingen og kaklingen utover de grønne enger langt inn i sommernatta. Ikke alle forstår at himmelengene er like hellige som en hvilken som helst katedral, dessverre. For her ble husmannstroen født!