Sunday, January 20, 2019

Bi litt på Bilitt

Stoppet en liten tur på Bilitt i kveld, hvor økofilosof Nils Faarlund bor, samt hvor Nettums-slekta holder til. Deres stammor kommer fra Grythengen, min tippoldefars datter, og de ser rett opp til denne gamle husmannsplassen hvor de stammer fra. Tro om de noen gang skjenker den en tanke?

Med det nye kameraet har jeg blitt svært glad i Toten-vinteren, det er litt lite å operere med hansker, men synes det tegner vinterlyset fantastisk. Bildene blir så mye renere om vinteren, da det er så mangt som er skjult av snøen, hvor det er formene og lyset som trer fram. Fotografiene er tatt håndholdt.

Grenda mi er den som strekker seg lengst opp mot Totenåsen. Dette var bedehusgrenda, hvor Totenåsens apostel første gang kom til, da han vandret over åsen fra Hurdal på slutten av 1800-tallet. Han frelste Totenåsen og halve Toten, ja, det var ikke mye om å gjøre på at han frelste hele Mjøslandet.

Her ligger de vidunderlige engene, Mjøslandets høylys, men de har sloknet, de er utbrent, fordi vi eksponerte feil. Nå har Mjøslandet tapt høylysene sine, vi har derfor tapt landskapsbildet vårt, da et landskap med utbrente høylys har mistet sin verdi.

Men ingen tenker over dette i dag, vi har blitt for opptatt med vårt, slik at vi har mistet det store bildet av syne.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...