Wednesday, January 9, 2019

Suburbane totninger

På Toten har vi ei revy-gruppe som markedsfører seg som "Urbane totninger". Vel, urbane bør de nå stryke, da det med tapet av Skreia urbane landsby ikke lenger finnes urbanisme på Toten. Mine forfedres smekre urbane landsby har blitt omformet til ei utflytende billørje uten form og innhold, en ufattelig ugjerning!


Heller ikke finnes det lenger noen rural kultur på Toten, denne gikk tapt med tapet av engene etter grenda til Totenåsens apostel, da det var her den rurale delekulturen de forhenværende husmenn skapte over Totenåsen, nådde sitt høydepunkt. Toten har med tapet av engene sine tapt høylysene sine, og et landskapsbilde med utbrente høylys er intet verdt.

Derfor finnes nå kun en type totninger, dette er de suburbane totninger. Kulturen på Toten skiller seg intet fra kulturen i Los Angeles, vi har å gjøre med en ekstrem bilkultur, med tilhørende ekstrem soning og funksjons-segresjon, hvor totningene farer rundt i kulturlandskapet i bilene sine, på vei fra sone til sone, i sine mange hverdagslige gjøremål.
The car, of course, is the other connection to the outside world, but to be precise it connects the inhabitants to the inside of their car, not to the outside world per se. The outside world is only an element for moving through, as submarines move through water. – James Howard Kunstler, “The Geography of Nowhere: The Rise and Decline of America’s Man-Made Landscape”, page 167
Å være Toten-fotograf er en melankolsk opplevelse, da man her kun finner et overfladisk landskap uten underliggende kultur. Den skjønnheten som finnes i kulturlandskapet er kun et skinn fra våre forfedres kultur, der den fremdeles når fram til huleåpningen. Ilden bakenfor svinner imidlertid litt for litt, dag for dag.

-Wikimedia.

Urbanisten Audun Engh
ser også dette, og har derfor lagt sin elsk på Transylvania i Romania, hvor han mener man fremdeles finner ekte rural kultur. For det er slik at man kan ikke være ekte urbanist uten samtidig å være ekte ruralist, hvor man dyrker det genuine, og ikke den smørja den suburbane bilkulturen representerer.

Selv lengter jeg også til disse siste områdene i Europa hvor man enda finner genuin ruralisme og urbanisme i skjønn forening, side ved side. Nordre Romania er et godt sted. Tolfa et annet. Dessverre ikke lenger Toten. Jeg ønsket og prøvde å redde både engene og Skreia, men ble brutalt overkjørt!

3 comments:

  1. Kul film! Minner meg umiddelbart om to ting:

    1. HVIS det finnes intelligente livsformer andre steder i universet, er det sikreste beviset på det at de i hvert fall IKKE kommer hit.

    2. En FrP-politiker i en av nabokommunene her som i fullt alvor og uten fnugg av humor hardnakket hevder at "grunnen til at det er så forbanna mye svinger på det norske veinettet er at alle veier i Norge tegnes av kvinnfolk! Hadde mannfolka fått slippe til, ville alle veier vært rette!" Han plages virkelig ved dette, og på spørsmål om han mener det er kvinnfolk som står bak topografien også, er svaret bare at "mannfolk konsekvent ville sprengt vekk alle hindringene eller laget tunneller gjennom dem, og fått de fordømte veiene rette!" Det er hakket før fyren eksploderer av irritasjon over alle svingene. Å spørre om han er dårlig til å kjøre, siden han sliter sånn med svingene, ville være uaktsomt drap, antagelig.

    Ellers er rimfrostbildet ditt med et lysmessig løft akkurat på den ene klynga med trær helt nydelig! Wow! Som min mormor ofte sa da jeg var guttunge (og dette er antagelig et utløsende stykke moro-vers i mitt liv, som kan være sterkt medskyldig i mine senere reglesmed-aktiviteter):

    "Vinterstøvler går på rim,
    akkurat som ost og prim!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Å ja, og hvis noen utenomjordiske følger med i smug og leser disse linjer, kanskje er planeten vår bare universets største reality-show, da vil jeg på det sterkeste be om å bli hentet ut av dette her. Ja, og så vil jeg ha med jentene mine, kameraet, grendepoesien og Achsel Ford. Please!

      Delete
  2. Jeg har pakka og er klar som et egg! Tar med gutta mine og deres utvalgte unge kvinner, tekstbehandler, gitar og platene mine. Og lommelykt.

    Mens vi sitter her og venter på himmelbussen insisterer jeg på at vi gir ordet til en sann mester: Skogens dikter Hans Børli som leser for Erik Bye. Og oss. Og evigheten. Dette bare må ses og høres, min venn. Bedre blir det ikke. Rein sikringskost og inspirasjon av en annen og bedre verden.

    https://tv.nrk.no/program/FUHA06007387/hold-sinnet-ditt-mjukt

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...