Skip to main content

John Michael Greer Loves Norwegian "klyngetun"

The "klyngetun" of Havråtunet, Western Norway.

Dear Eva Røyrane!

I got a message from the famous American author John Michael Greer, he has become interested in the phenomenon of Norwegian "klyngetun", and when I told him about your book project on our "klyngetun" tradition, he should love to help you get in contact with the right American publisher for an English version. Here's Greer's message:

"Dear Øyvind,

Many thanks for this.

> Here are a few words about the ancient Norwegian "klyngetun", although
> I guess you already know more about the tradition of "klyngetun" than
> I do:

No, actually, I'd never heard of them -- one thing I've learned over the
years is that folk tradition contains quite a bit more of interest than
appears at first glance. I'll see about looking into it as time permits.
I wonder if Ms. Røyrane has considered translating her book into English
-- I can think of several American presses that might be interested in a
book on that subject."

I hope you'll respond to John Michael Greer, now blogging on Ecosophia. I should really love to see a revival of our tradition of "kyngetun", both here and in the USA. As Ross Chapin wrote me today: 
"Norway's Land Reform of 1859 was like America's Land Ordinance of 1785 — planning based on surveys and private property, not around the land itself and community. Its a good time to revisit!"
I too want to inform you about my latest article at Kulturverk; "Verandaen - limet i tunet".

Hope you'll contact Greer for an English version of your upcoming book!

I wait eagerly for your book myself too!

I send a copy to John Michael Greer and Ross Chapin at Ross Chapin Architects. For them I add your profile at Skald forlag here: http://skald.no/personar/eva_royrane/

And your profile at the University of Bergen here: http://www.uib.no/en/persons/Eva.R%C3%B8yrane

Kind regards,
Øyvind Holmstad,
Gjøvik

Comments

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Brilliant fra Anita Sweeney om de "normale"

Folk har flokkmentalitet, og det krever en spesielt sterk følelse av integritet og karakterstyrke for å stå opp i protest mot noe, mer så om du er alene eller i mindretall. Det er langt lettere å akseptere hva de fleste sier og dermed sikre seg et fredelig liv.

Videre, hvis du er blant våre supportere og du vet hva som skjer med de som krysser oss, ønsker du ikke å lide samme skjebne og det er dermed langt lettere å være enig med oss. Med så mange mennesker som opererer på denne måten, gjennom trusler eller frykt for isolasjon, er det lett nok for oss å få tilstrekkelig mange til å være enig med oss og bli båret på en bølge av flertallets mening, som styrker vår sak. - HG Tudor
Virkelig bra fra Anita Sweeney om hvor frenetiske folk er etter å framstå som normale, normale og atter normale, og hvor livredde de er for det minste pirkettrift i deres plettfrie fasade. Minst 90% av befolkningen er reine flokkdyr, eller normale kujoner, da dette har vært en evolusjonspsykologisk fordel. Vi …