Friday, May 25, 2018

Planter gir hverandre pep-talks

Fra forskning.no:

Å ha en naboprat øker spiring hos chili-frø, i følge ny forskning.

Selv når andre kjente midler for kommunikasjon, som kontakt og signaler formidlet gjennom kjemiske reaksjoner og lys, er blokkert, gror chili-frø bedre hvis de gror sammen med basilikumplanter.

Dette tyder på at de snakker med hverandre via nanomekaniske vibrasjoner.

Forskere fra the University of Western Australia forsøkte å gro chili-frø sammen med, og i fravær av, andre chiliplanter eller basilikum. I fraværet av en naboplante spiret chili-frøene lite, men når naboplantene fikk kommunisere med frøene økte spiringen.

Selv når basilikumplantene var adskilt fra frøene ved hjelp av sort plastikk, slik at de ikke kunne påvirke ved hjelp av lys eller kjemiske signaler, fortsatte chili-frøene å spire som om de fortsatt kunne kommunisere med basilikumen.

Forskerne registrerte også at dårlige naboer, som fennikel, påvirket spiringen negativt. (forskning.no/SPØ)

Skal det spire gjelder det å ha naboer man kan gro sammen med!

Helt essensielt er dette i tunfellesskapet, da tunhjerter aldri kan spire og gro sammen med svartsteinshjerter (etter den britiske lovteoretikeren William Blackstone).

I tunfellesskapet snakker man med hverandre via nanomekaniske vibrasjoner, hvor basilikumen instinktivt vet hva chilien trenger for å trives.

Havner man i et lommehull sammen med en fennikel er man ferdig :-(

Mer informasjon hos e! science news

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...