Skip to main content

Dit menneskeheten er på veg

Humanetolog Terje Bongard hos NINA har tidligere uttrykt stor respekt og begeistring for Nate Hagens forelesninger. Hagens er i mine øyne ikke fullt så kunnskapsrik og dyktig som Bongard, og han mangler litt på det store bildet, men er en svært god nr. to innenfor temaet humanetologi og hvor menneskeheten er på veg, som en konsekvens av våre nedarvede atferdsmønstre.

Nate Hagens snakker mye om at vi står foran den store forenklingen. Men et enklere liv behøver ikke på noe vis å bety et dårligere liv. Som her ved Borough Market i London.

-Flickr.

Etter å ha blitt utstøtt av tunfellesskapet, slekta og fabrikken til 50-års dagen, gjør det godt å ha full støtte, respekt og tiltro fra kanskje verdens fremste ekspert på og formidler av human atferdsøkologi, Terje Bongard. I tillegg nyter jeg godt av samme støtte fra en av de ledende eksperter på vår kosmologi, Nikos A. Salingaros. Så nå gjelder det å stå på, så får tapertrostene bare hoppe og skrike og bable på arabisk og norsk så mye de orker.

Vil noen minnes vår sivilisasjon?

-Flickr.

Nate Hagens har også skrevet en flott introduksjon til forelesningen:

- Where are We Going?

På nivå med "Det biologiske mennesket", som ethvert tenkende menneske selvsagt har lest. For har man ikke lest Bongards bok, er det best å la være å tenke.Nei, nå blir jeg målløs, Nate Hagens har jo kommet til akkurat samme konklusjon som Terje Bongard. Nå gjenstår bare at Nate også får grep om RID-modellen!
I think small groups are where we (humans) function best and have the highest creativity and payoff with complex issues. Then build large structures around the successful ideas. Ergo, I agree that doing things locally, in small groups where passion, creative pissed-offedness and freedom get their highest chance of fruition. Current institutions cannot solve our current predicament. - Nate Hagens
Bongard svarte meg:
Ja, det er en logisk slutning som faller på plass av seg selv. Det gjelder bare å få det ut...
Så slik er det, løsningen på sivilisasjonskrisa er svært enkel, og stats/markeds-duopolet har intet å bidra med. Jeg svarte Bongard:
Takk for gode ord til 50-års dagen! Skal gjøre mitt beste de skarve årene jeg har igjen på jorden
Lovet være Hagens og Bongard! Skulle så gjerne arbeidet for deres sak på heltid, men som sagt gjør tapertrostene alt de kan for å gjøre livet surt for meg. Tapertroster må være verdens mest tallrike art, da de hopper fram overalt. Kan de få kverket en vinnertrost er de lykkelige. Hele deres eksistens går ut på å knekke vinnertroster. Om de i samme slengen kverker verden er dem nokså likegyldig, da de hverken tenker eller ser lengre enn hva nebbet rekker.

En tapertrost i Negevørkenen klar til å angripe og slå ned på enhver potensiell vinnertrost, for slik å sikre sine taperstrategier og befeste sin posisjon.

Tapertrostene kan være vanskelige å få øye på i hverdagen, men de er verdens mest tallrike art og sitter på lur i hver en busk.

PermaLivs følgere kjenner naturligvis til Amotz Zahavis 40-årige studie av araberskriketrostene i Negevørkenen, som la grunnlaget for moderne menneskeforståelse. I praksis finnes ingen forskjell på araberskriketrostenes og menneskenes flokkatferd, selv om menneskestrategier kan være noen hakk mer avanserte og ikke minst subtile.

Foto: Mujaddara

Comments

Popular posts from this blog

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166