Skip to main content

Økosofen Arne Næss

Arne Næss, vår fremste filosof gjennom alle tider, skaperen av økosofien, også kalt dypøkologi. Økosofien er vår mest verdifulle eksportvare, om man da kan snakke i slike termer, fordi den naturligvis tilhører hele verden.

Arne Næss.

Foto: Vindheim

En fremragende introduksjon til økosofien finner du hos In Context:

- Introduction To Deep Ecology

Vi har aldri vært i større behov av et samlende verdigrunnlag enn i dag, jeg kan ikke komme på et bedre alternativ enn dypøkologien. Noen snakker om at vi må finne et felles verdigrunnlag i vår streben etter å ivareta verden, men dette har vi allerede. Det fantastiske med økosofien er at den favner over alle verdens religioner og livssyn, den kan forene oss alle samtidig som vi dyrker vår egenart. Derfor, stopp all søken etter skjulte, glemte og uklare verdier under hver en stein og i alle kroker, og fordyp deg i dypøkologien. Norges viktigste eksportartikkel, dessverre gjør vi altfor lite for å selge den.

Arne Næss var i seg selv et bevis for at han har funnet sannheten, selv om han var ateist. Kun et menneske som har funnet fram til de dypeste verdier i tilværelsen, kan finne en slik fred og lekenhet i møte med verden og andre mennesker, som han.

Arne Naess apron diagram.

Comments

Popular posts from this blog

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.