Skip to main content

Totscana med Dahls Kafé & Galleri (57 unike fotografier fra Toten)

Mitt mål er å etablere PermaLiv AS som innlandets fremste leverandør for høykvalitets fotografier av kulturlandskapet på Toten og rundt Mjøsa.

Et begrep jeg ble klar over under slåttekurset på Stenberg i sommer er Totscana, med henspilling på det totenske landskapet som Norges Toscana. Og ja visst er sammenlikningen på sin plass! Selv er det intet jeg ønsker mer enn å kunne få bidra til å styrke dette kulturlandskapet, men regner ikke med å få mulighet til det.

Skulle gjerne vært ute med kameraet disse fine høstdagene og foreviget mer av det totscanske landskapet, men har ikke en gang tid til å plukke tyttebær for tida. Så jeg søkte opp noen av mine gamle bilder på Wikimedia Commons.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

Håper denne lille bildeserien gav et lite inntrykk av Norges svar på Toscana? Her er det mye å ta av, ei Sareptas krukke!

Del II fortsetter like nedenfor...

************

Del II


I år igjen (2018) ble jeg oppringt av TotenTroll for å bidra med et fotografi, hvor jeg laget til ei lita liste med forslag. De er i jpeg og derfor ut fra hva jeg har forstått kun å få i sRGB, som er optimalisert for internett og ikke utskrifter. Hvor mye dette har å si i praksis vet jeg ikke?

For Dahls Kafé og Galleri tenker jeg å midlertidig etablere denne i stabburet på Grythengen, til vi finner egnede lokaler på Gjøvik. Hvor mye cafe-drift her blir er ikke godt å si? Kanskje vil vi kun servere grupper etter bestilling?

For "bæssmorkringler", en av de mange totenkringle-variantene, har jeg nå lyktes i å få tak i ei svak oppskrift for disse. Trolig er denne nok for et utgangspunkt, da jeg husker utmerket godt hvordan de smakte, men sannsynligvis venter ei klar oppskrift snart.

I påvente av egnede lokaler på Gjøvik tenker vi å etablere Dahls Kafé & Galleri i stabburet etter min oldefar på Grythengen, i rommet til venstre straks man kommer inn døra. Stabburet har 100-års jubileum i 2020.

-Flickr

Om jeg kan printe jpeg-bildene mine for gallerisalg gjenstår å se? Uansett begynner jeg snart å fotografere med fullformat i RAW, slik at man kan velge mellom RGB og sRGB. Det dynamiske omfanget vil også øke betraktelig. Så gjenstår det å skaffe ny, akseptabel optikk. De to problemene med fullformat er kantskarphet og størrelse på optikken, størrelsen kan man gjøre noe mindre for speilløst i vidvinkelsegmentet, opp til 35 mm.

Endelig et foto fra RAW! Selv om dette er fra mitt Canon 70D ser man virkelig kvalitetsøkningen. Bildet er fra hjemmet til lekpredikant, husmannssønn, skomaker og jordbruker Magnus Johansen Dahl fra Spydeberg, som levde det meste av sitt liv her i Holmstadengen.

Dahls Kafé har sitt navn herfra, da det var her reformasjonen nådde sitt høydepunkt gjennom utviklingen av allmenningheten. Reformasjonen gikk fra å være et middel til statsbygging, til å bli et fundament for noen av verdens vakreste allmenninger noensinne.

Stabburet på Grythengen var opprinnelig malt i okergult, som dette våningshuset.

-Flickr

Låven til den rurale kjempen Dahl i Holmstadengen, også fra ei RAW-fil og en sterk kandidat til å henge på veggen i stabburet.

-Flickr.

Skal bli herlig å slippe mer av utbrente himler! Når jeg ser på disse gamle fotografiene er det dette som irriterer meg mest. Er allikevel glad for at jeg har tatt vare på dem.

I do now run the one man company PermaLiv AS. I appreciate very much a payment of 250 N.Kr for my images for volunteer organizations and 500 N.Kr for commercial use. I can refresh images in Lightroom for free.

-Flickr.

Ned Østhøgda.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

-Flickr.

På Slagsvoldsjordene.

-Flickr.


Olterudelva nedenfor Grythengen.

-Flickr.

-Flickr.

Måtte bare ha med dette her fra de kommende lokaler til Dahls Kafé & Galleri. Hyggelig også å kunne avslutte med to bilder fra Holmstadengen (okergult ovenfor, slik stabburet var i sin tid) og Grythengen, disse to engene, elvebrukene og husmannsplassene som holder hverandre i hånda etter Olterudelva. Hvor de deler en felles historie og skjebne.

Da ble det 55 bilder fra Toten til 50-års dagen min. Hvor jeg begynner del II av livet med fullformat og RAW. Sony A73 blir min 50-års gave til meg selv.

Så nå er det bare å stå på! PS! Vennligst vær litt overbærende med meg om jeg og min A73 blir observert i innmark på sommerstid og kanskje noen ganger blir litt nærgående. Husk at dette er Toten-reklame av beste sort :-)

Velkommen til Dahls Kafé & Galleri i stabburet på Grythengen litt utpå seinsommeren!

Relatert


A Study in Light, Shadows, and Landscapes

Comments

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…