Skip to main content

Godhug, von og venleik – dei tre grunnlaga for tunfellesskapen

"Godhug, von og venleik – desse er dei tre grunnlaga for tunfellesskapen. Størst av dei er godhugen, for utan godhug døyr vona, og då visnar venleiken."
Kjenn på ordet; godhug.

I ein tunfellesskap sett saman av tunmenneske med tunhjarte er alt mogleg. Her vil bløme som i ørkenen etter ausregn. For i eit slikt tun rår vinnarstrategiane i handikapprinsippet, den ljose sida av krafta, eller positiv makt. Slik vert alle sigervinnarar!

Ein kan òg sjå på tunfolk som geysirar, med eit indre generøsitetspress, som heile tida byggjer seg opp og rett som det er får utbrot av godhug.

Kindness


In principle, it's better to be kind than to be right. The ego in me wants me to be right. The peace seeker in me wants me to be kind. The word kind is related to the word kin. They both come from the same root, kin, meaning family. To be kind is to treat people like family, as if we were intimately connected over time.

Practical Tip: To contribute to good group decisions I feed the peace seeker within, keep the ego in check, and strive for kindness. I am more interested in my healthy relations with fellow decision makers over the long run than I am in getting my way in the short run. I give unconditionally without expectation of return, free of strings. True kindness is not only free, it's priceless.

- Craig Freshley

Relatert


- Vi konstruerer våre egne fengsler (Vanvittig bra beskrivelse av vår tidsånd, ved Ole John Saga)

"Andres suksess er vår fiasko, og omvendt profiterer vi når de mislykkes. Innfølingsevne og medlidenhet må nødvendigvis komme i annen rekke."

A gesture of kindness.

************

Tja, Norge har blitt et suburbant helvete, hvor individet befinner seg i atomiserte bobler i et massesamfunn. Hvordan løser vi dette? Jo, ved å innføre lommedemokratiet til Terje Bongard, samt å bygge lommetunene til Ross Chapin. Gode tun er imidlertid avhengige av gode tunverandaer, slik at man innenfor denne semisosiale-/private membranen kan velge om man vil trekke seg tilbake i kontemplasjon, eller henvende seg mot tunet i hjertet!Både lommedemokratiet og lommetunet kan vi innføre i morgen den dag, hvis vi ønsker det, da all kunnskap vi trenger ligger klart for oss.
Still one of my favorite Ross Chapin homes. My dream is to retire in a well-deserved cottage in a pocket neighborhood community with a shared garden, big kitchen for canning and potlucks, green space, walking trails and access to water. - Susan Parrish

Comments

 1. Med absolutt og alltid opplevd empati med alt annet levende kan ingen bevissthet med basis i en fysisk verden eksistere. Kroppen må ha mat. Derfor er mennesket innmari god til å skru av og på empatien alt etter som den er hensiktsmessig eller ikke i en gitt situasjon. Andre dyr slipper dette, da de jo uansett ikke ser ut til å leve i et moralsk kulturunivers, slik vi mennesker har skapt oss. Egentlig er det vel det å føle empati for andre enn familie og nær inngruppe, og å la den få virkning i handling eller unnlatelse av mulig handling – NÅR vi gjør det – som er det rare/ sære og mirakuløse – ikke det at vi IKKE ALLTID gjør det. Derfor kommer denne livsnødvendige evnen til å skru av og på empatien etter behov; empatien som egentlig står i veien for individets primære overlevelseskunster, selvfølgelig også til anvendelse i ulike mellommenneskelige forhold. Nytten av empatien er selvfølgelig at vi ofte klarer oss best som del av en inngruppe, ikke som solospiller, men å tro at det ville være fint eller relevant å føle slik overfor alt og alle, er bare naiv ønsketenkning uten konsekvensforståelse. Uansett, det spiller ingen rolle, for det vil aldri bli annet enn et rent hypotetisk fenomen.

  ReplyDelete
 2. Å være snill kan være å være generøs, noe det er enkelt å være mot mennesker med lavere sosioøkonomisk status. Å være generøs er noe som kan gi stor status i inngruppa. Men i inngrupper har vi også evnen til empati, i alle fall de fleste. De som er de aller ondeste, som covert-narsissister, ofte kvinner, er imidlertid svært flinke til å spille generøse for flokken, samtidig som de på de mest subtile måter torturerer sine ofre til døde, og gjerne får de utstøtt av inngruppa. Offeret kan gjerne være noen som har bønnfalt dem om empati, men fordi covert-narsissister ikke har empati kan de oppfatte dette som kritikk. Da er du død!

  "Kritiserer du en narsissist, eller verre, forteller dem direkte at de er mishandlere som ikke vil andre godt, skaper dette en krenkelse eller narsissistisk skade (narcissistic injury), som de verken glemmer eller nødvendigvis kommer helt over. «Ved å kritisere meg, trigger du mitt raseri. Du har ingen tillatelse til å kritisere min art fordi; 1. Vi har alltid rett 2. Vi er hevet over kritikk 3. Vår suverenitet betyr at kritikk ikke angår oss 4. Du har ingen rett til å dømme oss fordi du er under oss 5. Det er altfor smertelig for oss å oppleve kritikk."

  http://olehartattordet.blogg.no/1495118609_det_ultimate_oppslagsverk_om_narsissisme__lp__kjp.html

  ReplyDelete
 3. Gratulerer med andre på AF!

  - John Michael Greer: Verden som vilje

  http://www.kulturverk.com/2018/01/26/john-michael-greer-verden-som-vilje/

  ReplyDelete
 4. Ju-huu! Den er fin som snus, den serien til JMG. Satser på litt raskere frekvens på publiseringen hos KV fremover. ;)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Paddehoa og plassen min

Kjære plassen min, kvalt du vart, lik ei paddehoe alle paddehannane kasta seg over i dammen om våren.
Dei ville alle bu ved dine grøne enger, då dei tykte det her var so vent og fredeleg. Men dei vørde deg ikkje, og no er du kvalt til daude.
Herr Fossemøllens augnestein stend utan låven sin, her gjeng ikkje lenger dyr og beitar i dine grøne enger. Berre grasklipparar beitar her no.
Dei elska deg til daude, og med deg i grava di tok du den rike
grendearven din.
No stend vi ribba attende.

Kapping av hulkillist

Hadde nesten ferdig et hjørne med hulkillister i dag, men så fikk jeg somlet meg til å kappe 2 mm for mye. Da var dagen over og rett hjem og helga ødelagt! Men får tro jeg får en ny dag i mårå? Har funnet litt på nett, så går på med fornyet optimisme over helga. Får trøste meg med at skal man bli god i noe må man minst holde på 10.000 timer.
En god artikkel:
5 snarveier når du skal legge lister
En kommentar: Kort sagt må man tenke motsatt når man lister med hulkil. Se for deg at du legger lista feil vei (den som peker mot/tar i taket) legger du jevnt med underlaget på sagen. Den delen som skal på veggen legger du på anlegget/landet på sagen.  Skjær den første vinkelen du trenger. Så maler du deg ut ifra den, setter merke på den delen som ligger på anlegget/landet på sagen, vrir saga til den vinkelen du skal ha... skjærer forsiktig litt og litt av til du treffer streken...

Så bare til å montere :)

Lite tips er å kappe hulkil lister 1-2 mm for kort, slik at du har litt plass å bevege lis…

Minus låven

Det er de som hevder at etterkrigstida har vært fremskrittets tid. Knut Hamsun ville vært sterkt uenig i et slikt syn. Fordi som han formulerte det: "Fremskritt, det er menneskets trivsel." En forutsetning for trivsel er den menneskelige skala, som aller best kan illustreres med totenarden til tippoldefaren min. Pumpehuset ved Grythengen er helt ute av den menneskelig skala, hvor man pumper vann fra Mjøsas dyp opp til toppen av grenda som var himmelporten til Totenåsen. Brønnen som lå her før var i den menneskelige skala, en teknologi så liten at man kunne holde den i hånda. På samme vis som sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra var i den menneskelige skala, nå er den i maskinskala, eller nærmere bestemt tråkkemaskinskala.
Tvert imot kan vi slå fast at fremskrittet har forduftet, da trivselen ble borte med at stoltheten forsvant. Fordi uten den menneskelige skala finnes ingen stolthet, da det kun er maskinen som kan spille denne skalaen. Ikke kulturbæreren eller hist…